"Surâde, mâine va fi mai rău" Murphy

Blog conceput (de o celibatară) pentru oameni simpli, înfometaţi, curioşi, temerari; pentru cei ce nu au timp dar au voinţă; pentru cei care nu vor numai să „apară”, dar vor să fie; pentru cei care luptă să stea la suprafaţă când totul ii afundă. Pentru oameni.
Bazat pe reţete culinare, dar care va dezbate teme cu subiecte variate.
Denominativul comun: Ironia.
Aşadar "surâde, mâine va fi mai rău."

Bine ai venit deci! Acest trandafir este pentru tine.
Mă voi adresa tuturor la persoana I singular pentru că la persoana a doua plural îmi sună distant. Te rog să nu te superi; mi se pare mai apropiat/direct acest mod de adresare. Dacă ai de făcut o reclamație în acest sens te rog să-mi spui.

Premize.
  • Nu este un blog pretenţios, de aceea poate rezulta foarte practic pentru multe persoane.
  • Fotografiile vor fi 98% ale mele şi cum aparatul meu nu este foarte performant, nici fotografiile nu vor fi „wow”. Sunt pasionată de fotografie şi încerc, întotdeauna, să fac „ceva frumos”, dar atât poate aparatul meu. Eu sunt mulţumită. În fond, chiar aşa arată ceea ce fotografiez, fără efecte speciale sau photoshop. Nu critic pe acei care fac fotografii (la mâncărur)i de-ţi iau respiraţia. Dimpotrivă, bravo lor! Dar eu prefer să fie gustos decât frumos. Italienii au nişte biscuiţi care se numesc (literar) în traducere "urâţi dar buni". Aşa şi eu.
  • Reţetele sunt aproape toate de invenţie proprie sau sunt interpretări personale. Obişnuiam să caut idei on line sau cărţi şi combinam 5-6 reţete. Acum fac ce-mi trece prin minte. Fără nicio inspiraţie. Poate doar vorbind cu cineva să-mi vină o idee. Nu copiez Niciodată iar dacă mă inspir de undeva, precizez sursa, că aşa-i corect. "Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face."
  • Experimentez non stop orice îmi vine în minte.
  • 80-90 % din reţete sunt fără carne/peşte/brânză deşi nu sunt vegetariană. De fapt, nu pot refuza niciodată  o aripioară la grătar. Au început să-mi placă şi micii de vreo 2 ani. Nu mâncasem niciodată. 
  • Gătesc întotdeauna cu ce am în casă. Foarte rar cumpăr ceva special pentru o reţetă. Când mi-e foame şi nu am idee ce să mânânc deschid în ordine: frigider, cămară, cărţi; în ultimă instanţă apelând la internet. Dar folosesc ce găsesc în casă. E adevărat totuşi, că locuinţa mea arată mai mult a cămară/magazin decât a o casă de om. Dar asta pentru că e foarte mică.
  • Cumpăr des ce găsesc în ofertă urmând apoi să le găsesc întrebuinţarea. Folosesc întotdeauna ce se expiră înainte de termenul de valabilitate deci, inventez reţete pe moment.
  • Din casă nu-mi lipsesc niciodată: ardeii iuţi, ceapa, usturoiul, pasta, orezul, sosul de roşii, cartofii, o mare varietate de mirodenii (în particular scorţişoara, piperul negru şi coriandru) făina, praful de copt, cacao, fasolele, zahărul, laptele, ouăle etc etc. Ţinând cont de asta,  pot face aproape orice cu aceste ingrediente.  Sunt bunuri de primă necesitate ce orice persoană ar trebui să le aibă în propria cămară. Mai puţin studenţii. Pentru ei ar fi deajuns să cumpere întotdeauna paste şi orez. Se pot face nenumărate reţete savuroase doar pe baza acestor 2 ingrediente.
  • Cartoful este, în absolut, leguma mea preferată. Sunt specialistă în reţete pe bază de cartofi.
  • Am locuit în Italia mare parte din viaţa mea de aceea cunosc destul de bine (am lucrat în restaurante de diverse "stele") bucătăria italiană autentică. Nu te supăra când vei citi „risotto” în loc de pilaf. Sau peperoncino” în loc de ardei iute. Unele cuvinte s-au înfipt adânc în vocabularul meu. Iubesc bucătăria lor şi a noastră.
  • Dacă ai vreo nelămurire nu ezita să-ntrebi.
  • Dacă vrei să comentezi eşti binevenit, dar fii civilizat.
  • Cum am specificat la început, ironia va caracteriza acest blog. Dar nu voi glumi pe anumite teme şi orice subiect va avea destinaţia/scopul lui.
  • Istoriile ce mă au pe mine ca subiect principal sunt adevărate, biografice dacă vrei.
În cazul în care ai vrea să ştii dacă poţi combina 2 variate ingrediente dar îţi este frică de rezultat mă poţi întreba pe mine. Este foarte probabil ca eu să fi combinat deja ingrediente stranii. Am făcut multe combinaţii năstruşnice cu rezultate surprinzătoare. Pozitiv dar şi negativ.
Toţi putem găti mâncăruri bune. Trebuie doar să fim un pic atenţi, dar şi să îndrăznim.

PS. Simte-te liber să îți expui părerea, să-întrebi, să propui, să corectezi. Criticile constructive au mare valoare pentru mine.

Dacă vrei să mă susţii, un "like" pe Facebook ar fi fenomenal: De gustibus NON est disputandum.

Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. Ce emoticoane amuzante. Am descoperit cam greu cum se folosesc dar e cu adevărat original sistemul!!! Mult succes! (h)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc. Da, e un sistem original. Trebuie să dai click să copiezi, chiar dacă nu se vede nimic. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ironia e o șosea cu două sensuri, așa că te rog să nu-ți mănânci cărțile de bucate, dacă ceea ce găsești în frigider sau în cămară nu e corespunzător (cf. pct. 6)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-) Chiar mă uitam că am doar 3 cărticele de bucate... Dacă ar fi să ajung, în extremis, să le mănânc, bănuiesc că voi muri de foame rapid. Dar nu există acest pericol.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.