Apostolul Românilor, Sf. Andrei


Sărbătoarea Sfântului Andrei se sărbătoreşte la 29 noiembrie în calendarul creştin Ortodox. Este o sărbătoare foarte importantă în care nu se lucrează. La catolici este sărbătorit în aceeaşi zi dar nu reprezintă o sărbătoare de aceeaşi anvergură.
În România se zice că numele sfântului este legat de lupi. Se susţine ca acest nume „Apostolul Lupilor” deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar şi de la simbolul lor: lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei şi că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peştera care i s-a oferit ca adăpost.

Sfântul Andrei s-a născut pe malul lacului Ghenizaret, în Betsaida/Galileia (nordul ţării Sfinte).
Acesta mai avea un frate care se numea Petru şi amândoi erau pescari.

Sf. Andrei a fost, iniţial, ucenic al sfântului Ioan Botezătorul. Se presupune că aceste cuvinte: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica păcatul lumii” l-a făcut pe sfânt să-l urmeze pe Cristos. După ce sf. Andrei l-a urmat pe Isus a convins şi pe fratele său, Petru, să-l urmeze.
Apostolul Andrei a predicat dacilor în primele decenii după naşterea lui Isus. S-a bucurat de mare respect şi faimă.

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Se afirmă că ar fi murit pe o cruce în forma de X. Aceasta tradiţie datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaşte data martirizării. Unii istorici îl fixează în timpul persecuţiei împăratului Nero, prin anii 64-67, alţii în vremea persecuţiilor iniţiate de Domiţian (81-96).
In anul 357, moaştele Sfântului Andrei au fost aşezate în Biserica
Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfinţirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moaştele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. In anul 1462, în vremea papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus Catedrala din Patras în biserica cu hramul Sfântul Andrei.


Dacă te numeşti Andrei sau Andreea îţi urez din inimă „mulţi ani fericiţi”. Porţi un nume cu adevărat deosebit. 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii