Pizza cu varză, ghebe, ceapă

O altă rețetă (îndrăzneață) de pizza autumnală, de data asta cu varză și ghebe proaspete, autohtone + alte legume de sezon și chimion. Deosebit de aromată, bogată, colorată.
De făcut în weekend (dar nu numai) și servit cu bere. Dar nu te du tu la cules de ciuperci... să nu faci spume la gură, Doamne ferește!!! :D

Precizare: cuptorul meu este pe gaz, are foc deschis deasupra. Optim ar fi ca cuptorul să aibă foc deasupra şi dedesubt. Cum sunt alea electrice.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil 5 frământat + 30 (crescut) + 35 copt
Porţii: 8

Ingrediente pentru blat (fac același blat la toate pizzele mele. Pentru că m-am îndrăgostit)
  1. 200 -250 g făină albă
  2. Opţional: 5 linguri tărâțe de grâu (eu am pus) sau 2 de fulgi de ovăz
  3. 2 -3 cartofi albi (de mărime medie) fierţi şi striviţi = piure
  4. 3 linguri suc de roşii (ketchup) sau una (1) de bulion
  5. 1/2 pacheţel (pachetul are 15 g parcă) drojdie proaspătă sau uscată
  6. 100 ml apă (lapte, iaurt, zer, etc.)
  7. 1/2 linguriţă sare
  8. Opțional: 1 lingură semințe de mac + 1 lingură semințe de in
Ingrediente pentru garnitură
  1. 200 g caşcaval
  2. 150 g pastramă de vită
  3. 200 g ghebe
  4. 1/4 varză
  5. 2 cepe galbene
  6. 1 ardei gras (eu am pus și niște ardei gras copt în plus)
  7. 10 + 2 linguri suc de roşii (sau bulion îndoit cu apă), ketchup iute, am pus niște roșii în loc, 
  8. 2 linguri de chimion
  9. 1 ardei iute
  10. 3 linguri apă
Mod de preparare
  1. Fierbe ghebele, 10 min sunt suficiente. Părerea mea. Atât le țin eu. (pe care le vei tăia apoi. Dacă vrei. Eu nu le-am tăiat) și cartofii. Pe aceștia din urmă îi faci piure
  2. Pune făina/tărâţea, cartofii, sucul de roşii, (eventual semințele) sarea şi drojdia înmuiată în apă CĂLDUŢĂ într-un bol/lighean. Frământă (5 minute circa) dând naştere unui aluat care nu va fi deloc consistent. Dacă e prea moale mai pune făină şi invers, apă. Aluatul meu a fost foarte moale, sigur cartofii au avut acest efect. Așa cum am scris aici
  3. Acoperă aluatul şi ţine-l la cald până îşi dublează volumul/creşte
  4. Curăță, spală și taie ardeiul, ceapa
  5. Rade varza pe răzătoare sau taie-o mărunt
  6. Între timp pune chimionul într-o tigaie, încălzește-l puțin (1 min), adaugă uleiul adaugă ceapa + ardeiul la călit. Vreme de 2 min. Pune și varză (adaugă apa, să nu se ardă) și lasă să se înmoaie, la foc slab, circa 7 min
  7. Rade/taie caşcavalul
  8. Pregăteşte o tavă, unge-o cu ulei (sau unt) din abundență (sau mai bine, pune folie pentru copt) şi când aluatul a crescut destul întinde-l pe toată mărimea tăvii. Cum era foarte moale a trebuit să-l întind cu mâinile direct în tavă. Era tare elastic şi nu voia deloc. A fost destul de greu, dar nu m-am dat bătută
  9. Dă câteva minute la cuptor (3-4), aprinde focul numai deasupra, dacă ai. Dacă nu, eu mai întorceam foia invers (când nu aveam). Asta din cauză că pun foarte multă garnitură şi riscă că nu se coacă bine la mijloc (deasupra)
  10. Scoate tava, pune bulionul/ketchup-ul, varza, ceapa, ardeii,(ardeiul iute), ghebele, feliile de pastramă, brânza. Eu am pus destul de mult
  11. Dă la cuptorul electric– cu foc deasupra și dedesubt, treapta din mijloc (200 grade) pentru 30-35 minute.V erifică constant Sau la cuptorul pe gaz, treapta de mijloc. Dacă cuptorul tău are acea opţiune care aprinde un foc deasupra, când e aproape gata pune tava pe rândul de sus şi aprinde focul deschis pentru 1-2 minute
Mențiuni

  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.






Trimiteți un comentariu

0 Comentarii