Ultimele postări
Loading...
Friday, 8 November 2013

Lasagna picantă

Este oarecum rețeta clasică (italiană, bolognese; de la mama ei de acasă adică), cu mici schimbări.
Contrar credințelor lasagna nu este deloc greu de făcut. Este doar o rețetă un pic elaborată, ca să zic așa.
Optimă idee de weekend. O faci de vineri seara (de ex) și ai toată ziua de sâmbătă. În așa fel ai timp de relax/odihnă.
Dacă-ți rămâne o poți conserva liniștit la congelator vreme de 1 lună, sau chiar mai mult. 
Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 60-70 minute
Porţii: 8

Ingrediente
  1. 500 g carne tocată de porc
  2. 7 foi de lasagna (dacă ai tavă rotundă ca a mea, 24 cm diametru)
  3. 2 - 3 cepe
  4. 2 - 3 morcovi mai micuțí
  5. 6 căței de usturoi
  6. 200 g sos de roșii
  7. 70 ml vin roșu (Opțional) este ok și fără
  8. 300 ml besciamella reţeta aici. Sos besciamella. (300 ml apă/lapte/supă +2-3 linguri făină de grâu)
  9. 1 linguriță sare (sau după gust)
  10. 1 linguriță piper negru
  11. 1 ardei iute (1 linguriță boia de ardei iute)
  12. 3 linguri ulei de măsline (sau de care ai)
    OPȚIONAL, dar indicat: cașcaval ras sau orice fel de brânză. Eu nu am pus. 
Mod de preparare
  1. Curăță și taie usturoiul și ceapa
  2. Spală și curăță (eventual) morcovii, radei pe răzătoare
  3. Pune usturoiul la călit în ulei, vreme de 2 min (ai grijă să nu se ardă); adaugă ceapa, lasă 1 min, după carea adaugi morcovi și lași să se călească la foc mediu-slab vreme de 4 min
  4. Adaugă carnea, amestecă și lasă la foc slab-mediu cam 10 min. Amestecă din când în când
  5. Varsă vinul (eventual) și lasă alte 5 min, adaugă sosul de roșii, amestecă lăsând alte 5 min
  6. Pune piperul, verifică de sare
  7. După ce ai făcut besciamella (rețeta mai sus) unge foarte bine cu unt/margarină sau ulei tava în care vei face lasagna
  8. Pune 3-4 linguri de besciamella în tavă
  9. Aşterne primele foi (să acoperi toată suprafața. Rupe dintr-o foie dacă nu încape întreagă). Toarnă 1/3 din carne (vei folosi de 3 ori). Întinde uniform
  10. Adaugă 5-6 linguri (orientează-te după cantitatea pe care o ai; va trebui să pui şi deasupra. În total va trebui să foloseşti de 3 ori besciamella. (Ultimul strat va fi mai gros, dacă nu pui brânză)
  11. Aşterne al doilea strat de foi. Toarnă restul de carne, Alte 5-6 linguri de besciamella dispusă uniform
  12. Aşterne al treia foaie. Toarnă restul carne și besciamella. Împrăştie brânză dacă vrei. Eu nu am pus.
  13. Dă la cuptor pentru 45-60 de minute. Opreşti focul şi laşi în cuptor să se odihnească vreo 30 de minute. Este fundamental. Altfel nu vei reuşi să o porţionezi. Nu ai cum să ştii dacă e coaptă destul. Te orientezi puțin

    Menţiuni:
  • Besciamella să fie destul de lichidă. Ultimul strat de besciamella să fie destul de gros (mai mult ca la mijloc) altfel se usucă deasupra.
  • Cum am zis și la cealaltă rețetă (cu ciuperci), sunt sigură că ai văzut felii/porţii de lasagna tăiate perfect. Vei fi foarte frustrat când vei face şi tu pentru că imediat ce ai făcut-o este imposibil să tai porţii perfecte. Abia când s-a odihnit (aproape rece) porţiile vor române întregi. În restaurante lasagna este făcută dinainte, evident. Coaptă doar la jumătate (1/4, depinde de restaurant) Când vine servită e coaptă din nou şi se taie foarte bine. Aşa că nu te necăji prea tare dacă „se împrăştie”. Dacă vrei să faci „una bella figura” o coci cu câteva ore înainte de a o servi. Cu jumătate de oră înainte să o așezi pe masă, o pui din nou la cuptorul cu foc puternic (sau microunde) vreme de 20 minute. Aşa se va tăia perfect.
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.
  • În timp ce am făcut-o nu arăta foarte bine, dar rezultatul final a fost deosebit. Pare arsă, dar nu e. :D

2 comentarii:

  1. arata bine si reusita, o mancare buna, sanatoasa si delicioasa, alaturi de familie si prieteni degustata si apreciata, sa avem pofta :D

    ReplyDelete

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer