Tartă cu ghebe

Premiză: Nu zic că este o reţetă ci o idee deoarece foitajul e cumpărat. Să nu care cumva să-mi sară cineva în cap cum că „toată lumea ştie să cumpere nişte aluat”. :D
Pe ambalajul de la foitaj nu scrie nicăieri că ar conține ingrediente de frupt, așadar este o idee de post și pentru vegani/vegetarieni.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 + 40 min (coacere)
Porţii: 6-8

Ingrediente
  1. 400-600 g aluat de foitaj (NU foi de plăcintă)
  2. 300 g ghebe (deja fierte)
  3. 2 cepe uscate
  4. 6 căței de usturoi
  5. 1 cană sau supă (200 ml)
  6. 2-3 linguri făină de grâu
  7. 3 linguri ulei
  8. 1 linguriță piper negru
  9. 2 linguriţe sare
Mod de preparare
  1. Dezgheaţă aluatul de foitaj la temperatura camerei (3-4 ore) sau scoate-l de seara din congelator punându-l în frigider
  2. Dacă ciupercile nu sunt fierte, curăţe-le, spală și pune-le la fiert vreme de 10 min.
  3. Curăță cățeii de usturoi, spală-i și toacă-i mărunt (sau strivește-i), pune-l la călit vreme de 1 min. Ai grijă să nu se ardă că nu-i bine
  4. Curăţă, spală, taie ceapa (peştişori sau cuburi), pune-o la călit într-o tigaie mai adâncă, unde ai pus uleiul (de care vrei: eu am pus de măsline). Ţine-o vreo 5 minute
  5. După ce au fiert ciupercile, lasă-le să se răcească puțin, taie-le grosolan, dacă-s mari
  6. Pune cana cu apă la încălzit după ce ai dizolvat 2 (3) linguri de făină de grâu, lasă să fiarbă până se îngroașă (5-6 min)
  7. Alege o tavă pe măsura foitajului. Pătrată sa
    u rotundă, NU contează. Dacă e prea mare tava întinde puţin foitajul, nu-i bai
  8. Toarnă ciupercile peste crema aceasta (similară cu besciamella), adaugă piperul, verifică de sare
  9. Aşează aluatul în tavă, întinzând bine pe marginile tăvii. Depinde de care ai. A mea nu este foarte înaltă (circa 3 cm). Înțeapă bine cu o furculiță (imagine)
  10. Toarnă crema+ciupercile peste aluatul de foitaj întins pe toată lungimea tăvii
  11. Nivelează cu o lingură
  12. Dacă ţi-a rămas aluat pot să faci nişte fâşii (imagine) şi să le pui deasupra. Sau poţi tăia forme de care vrei şi ai. Dar nu este fundamental
  13. Dă la cuptor pentru 35 de min; Primele 10 minute foc tare. Apoi foc mediu. Eu nu deschid NICIODATĂ uşa cuptorului în timpul coacerii. Mă uit prin geam şi „nimeresc” destul de bine. Ar fi de preferat ca în ultimele 5 minute să dai drumul la focul de deasupra şi să-l stingi pe acela de jos. Depinde de ce fel de cuptor ai. Al meu e pe gaz, are foc numai jos, deasupra are grill şi cum naiba
    s-o fi numind flacăra aia deschisă care stă în uz mai puţin de 30 de secunde. Depinde de cât oxigen are. Dacă ai cuptor cu foc deasupra şi dedesubt, ai grijă să nu se ardă. Numai tu ştii cum coace cuptorul tău. Stai lângă, până înveţi toate trucurile
  14. Când consideri că e gata opreşte focul şi lasă în cuptor alte 10 min, cel puţin. Uşa închisă, natural. Asta ca să nu se lase.
Menţiuni
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii