Ultimele postări
Loading...
Monday, 23 December 2013

Slănină (fiartă și afumată) cu boia

Rețeta asta-i de-a mamei. Moldovenească, tradițională, din moși strămoși.
Dar n-am făcut-o eu, ci cumnata mea. Eu făceam când eram mică, cu mama, în fiecare an. Și era grozav de bună.
Nu am mai mâncat de foarte mulți ani, tocmai pentru că nu mai avem porci. Dar mi-a rămas adânc întipărit în minte procedeul și gustul inconfundabil, complet diferit de orice slănină pe care am gustat-o vreodată.
Ce greu se găseau foile de dafin pe atunci... ne trimitea sora din Brașov și noi o conservam pentru asta.
Mâncam cu usturoi și ceapă când stăteam la internat, de-mi plesneau fălcile.
După care m-am oprit că, na, nu prea era sănătos. Dar nu, nimic nu-i mai bun o dată pe an. Nimic!
Din nefericire pozele nu-s foarte clare. Când fac altele, promit să le public de urgență că merită!
Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: Variabil
Porţii: depinde

Ingrediente
  1. slănină. Bucăți de circa 10 mm înălțime. Mărimea care vrei
  2. 10 linguri de boia amestec dulce – iute. După gust
  3. 3 căpățâni de usturoi, sau după gust. Nu, nu e mult.
  4. 2 - 3 linguri piper negru sau după gust
  5. 1 lingură boabe de piper, și 1 de boabe de muștar
  6. frunze de dafin (4 la un ceaun)
  7. 4 linguri sare grunjoasă (sau după gust)
Mod de preparare
  1. Prepară bucățile de slănină, taie-le cum crezi tu
  2. Pune-le la fiert în apă cu sare, dafin, câțiva căței de usturoi (4-5), boabele de piper și muștar pentru circa 30 min, sau după gust. Verifică cu furculița. Dacă intră ușor e fiartă. Dacă nu, mai lasă 10 min. Dar vezi și tu cum poftești. Numai să nu se sfărâme, ai grijă. Lasă să se răcească.
  3. Între timp curăță, spală și pisează usturoiul
  4. Pregătește boiaua amestecată cu sare și piper
  5. Ia fiecare bucată de slănină în parte și freac-o energic și cu usturoi, și cu boia/piper. Și pe-o parte și pe alta, pe lături. Poți amesteca și usturoiul cu celelalte mirodenii, să-ți fie mai ușor. Pune o bucată peste alta și lasă să pătrundă bine aromele. Lași cel puțin o noapte (10 ore). Este foarte bună și așa, dar mai bună e afumată
  6. Se face gaură cu un cuțit pe fiecare margine (atenție, să nu o tai de tot. La circa 10 cm de margine) se leagă una de alat cu sfoară și se pune la afumat (metoda descrisă aici). Se conservă câteva luni bune. În cămară, dacă-i răcoroasă. Dar iarna asta nu pare foarte rece, ai grijă.
Menţiuni
  • Absolut irezistibilă. Fragedă, aromată, vesel colorată. Gust UNIC!
**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Dar mai ales nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.

Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

4 comentarii:

  1. Mi-ar placea sa gust asa ceva chiar daca nu sunt fan. De curiozitate.

    ReplyDelete
  2. Chiar o sa incec. Ma incanta numai ideea ca nu trebuie sa astept nu stiu cat sa se marineze pana sa dau la fum. Sunt adepta lucrurilor rapide.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sper sa fii multumita. Este foarte practic si absolut delicios rezultatul final. :) Da, si pe mine, rapid, practic, delicios.

      Delete

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer