Ultimele postări
Loading...
Saturday, 22 March 2014

Colăcei (de post) cu miere, scorţişoară, nuci

Sunt absolut deliciosi, parfumati, pufosi. Nu zici că-s de post. Cine a gustat a rămas impresionat.

Iniţial am vrut să le dau forme de mucenici, dar am gândit că peste tot se poate găsi reţeta clasică cu formă antropomorfă, şi-am decis să le fac de capul meu.
Dar, e clar, că le poţi da formă de mucenici (moldoveneşti), sfinţişori, etc.A trecut 9 martie, dar suntem în post şi sunt binevenite, zic eu.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: Variabil: 25 min frământatul + 50 timpul de creştere + 40-45 min timpul de coacere
Porţii: depinde; din ingredientele de mai jos ar ieşi circa 6-7 colăcei destul de mari

Ingrediente
  1. 3 căni de făină de grâu (600 g circa) de făină de grâu albă
  2. 1 cană zahăr
  3. 1 linguriţă scorţişoară
  4. Opţional 1/2 linguriţă boia de ardei iute (nu se simte gustul)
  5. drojdie cât o nucă
  6. 1 linguriţă sare
  7. 1 pahar ulei (70 -100 ml)
  8. o cană borş (150-200 ml; e bună şi apa)
  9. 2 linguri miere + 5 linguri apă pentru uns după ce le-ai scos din cuptor
  10. nucă sau seminţe varie (prăjite şi măcinate)
Mod de preparare
  1. Făina, zahărul trebuie ţinute într-o încăpere călduroasă (Nu direct lângă sursa de căldura, dar să nu fie le rece) vreme de 6-7 ore. Eu le prepar de seara.
  2. Pune borşul la încălzit. SĂ NU FIE FIERBINTE!
  3. Cerne făina de vreo 3-4 ori într-un lighean, adaugă scorţişoara, boiaua de ardei iute (gustul picant este foarte delicat)
  4. Drojdia pune-o la înmuiat cu sarea şi 100 ml borş (călduţ), apoi toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente
  5. Adaugă borş (cald), pe rând, cât consider necesar pentru a face o cocă elastică, nu foarte tare
  6. Frământă circa 20 de minute
  7. Acoperă şi lasă la căldură (departe de sursa directă de foc) până creşte foarte bine (dublează volumul)
  8. Împarte aluatul în porţii egale de circa 100 de grame. Dă-le forma care vrei tu: colăcei, sfinţi, etc.
  9. Le aşezi frumos într-o tavă tapetată cu hârtie şi aştepţi vreo 20 min să crească. Apoi le ungi cu apă şi zahăr, ajutându-te de o pensulă. (Poţi împresura sau nu seminţe de susan/mac/in/floarea soarelui)
  10. Dai la cuptor (foc mediu= 180°) pentru 35-40 min. Între timp mai verifici fără să deschizi cuptorul. Când sunt rumenite deasupra sunt gata.
  11. Le scoţi şi le ungi cu miere, împresori nucă pisată, le acoperi bine şi le laşi să se răcească cel puţin 15 min
Menţiuni

Dacă este post nu înseamnă că trebuie să mâncăm doar pâine cu cartofi. Cu puţină imaginaţie, orice devine delicios.  

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer