Aromată,
colorată, hrănitoare. Optimă pe o vreme ploioasă, ca aceasta. Te
asigur că după o porţie, te dezbraci de toate. PFFFFFFF. Curge apa
de pe mine!!!
Cititorilor
de origine ungurească, le cer iertare pentru blasfemia alimentară.
Este o reţetă personală, inspirată la deliciul de origine
maghiară. Nu fiţi prea aspri, n-am găsit un titlu mai original.
Grad
de dificultate: mediu
Timp
de preparare: 80 minute (sau după gust)
Porţii:
4-5
- 6 + 1
cartofi : 4 roşii + 3albi - 200 g ciuperci, dacă se poate din alea cu gust intens: hribi, ghebe, etc, (bune şi uscate)
- 1 ardei (roşi sau galben) – sau zarzavat
- 2
morcovi (mărimemedie ) - Opţional: 4 linguri tocană de legume fiartă (a mea nu are ţelină, nu-mi place)
- puţină scorţişoară (un vârf de cuţit)
- 1/2 linguriţă piper
negru - 1 linguriţă
chimion - 3 linguriţe boia de ardei dulce
- 2 linguriţe boia de ardei iute sau 2 – 3 ardei iuţi
- 2 căţei de usturoi (eu am pus dezhidratat = 1 linguriţă)
- 3 linguri ulei
- 4 căni cu apă (cam 1 litru)
sare după gust- Opţional : dacă ai un cartof fiert făcut piure, adaugă-l aproape de final. Sau rade unul şi pune-l la început
Mod
de preparare
- Curăţă
cartofii , spală-i şitaie -i cuburi . Şi mai mari şi mai mici. Existăun motiv pentru care spunasta . Goulashul trebuie fiert destul şi cartofii se cam topesc. Dacă bucățile sunt mai mari mai rămâne ceva din ei - Curăţă, spală şi taie ceapa, ardeiul cuburi
- Spală, curăţă şi rade morcovii la răzătoare sau taie-i cuburi
- Taie/pisează usturoiul mărunt
- Pune uleiul într-o oală, adaugă ceapa, ardeii, morcovul, usturoiul la înmuiat un pic (4-5 minute), foc foarte mic
- Varsă apa, adauga cartofii taiati cuburi, boiaua de ardei, piperul, chimionul şi celelalte mirodenii, lasă să fiarbă 30-50 de min-dupa gust/timp (foc mic)
- Adaugă ciupercile, lasă să mai fiarbă cam 20 de min. Dacă pui tocană, adaugă, dacă nu, nu
- Fierbe acoperit alte 20 min, foc mic sau dupa gust.
Eu fierb 40-50minute total, daca nu puncarne - Verifică
de gust. Pune sare şi, ce mai crezi/vrei tu (boia de ardei iute/dulce/chimion)
Menţiuni
Pentru mai multe idei de acest gen, vizitează meniul din prima bară de sus (dreapta) SUPE. Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice inițiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un mic comentariu la obiect, este echivalent cu Mulţumesc.
1 Comentarii
Geniala reteta,multumim! (h)
RăspundețiȘtergereRESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.