Goulash cu ciuperci-post


Reţetă pentru acei ce ţin post, pentru vegani/vegetarieni. Gluten free (celiaci).
Aromată, colorată, hrănitoare. Optimă pe o vreme ploioasă, ca aceasta. Te asigur că după o porţie, te dezbraci de toate. PFFFFFFF. Curge apa de pe mine!!!
Cititorilor de origine ungurească, le cer iertare pentru blasfemia alimentară. Este o reţetă personală, inspirată la deliciul de origine maghiară. Nu fiţi prea aspri, n-am găsit un titlu mai original. 

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 80 minute (sau după gust)
Porţii: 4-5

Ingrediente
  1. 6 + 1 cartofi: 4 roşii + 3 albi
  2. 200 g ciuperci, dacă se poate din alea cu gust intens: hribi, ghebe, etc, (bune şi uscate)
  3. 1 ceapă mare galbenă
  4. 1 ardei (roşi sau galben) – sau zarzavat
  5. 2 morcovi (mărime medie)
  6. Opţional: 4 linguri tocană de legume fiartă (a mea nu are ţelină, nu-mi place)
  7. puţină scorţişoară (un vârf de cuţit)
  8. 1/2 linguriţă piper negru
  9. 1 linguriţă chimion
  10. 3 linguriţe boia de ardei dulce
  11. 2 linguriţe boia de ardei iute sau 2 – 3 ardei iuţi
  12. 2 căţei de usturoi (eu am pus dezhidratat = 1 linguriţă)
  13. 3 linguri ulei
  14. 4 căni cu apă (cam 1 litru)
  15. sare după gust
  16. Opţional : dacă ai un cartof fiert făcut piure, adaugă-l aproape de final. Sau rade unul şi pune-l la început
Mod de preparare
  • Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i cuburi. Şi mai mari şi mai mici. Există un motiv pentru care spun asta. Goulashul trebuie fiert destul şi cartofii se cam topesc. Dacă bucățile sunt mai mari mai rămâne ceva din ei
  • Curăţă, spală şi taie ceapa, ardeiul cuburi
  • Spală, curăţă şi rade morcovii la răzătoare sau taie-i cuburi
  • Taie/pisează usturoiul mărunt
  • Pune uleiul într-o oală, adaugă ceapa, ardeii, morcovul, usturoiul la înmuiat un pic (4-5 minute), foc foarte mic
  • Varsă apa, adauga cartofii taiati cuburi, boiaua de ardei, piperul, chimionul şi celelalte mirodenii, lasă să fiarbă 30-50 de min-dupa gust/timp (foc mic)
  • Adaugă ciupercile, lasă să mai fiarbă cam 20 de min. Dacă pui tocană, adaugă, dacă nu, nu
  • Fierbe acoperit alte 20 min, foc mic sau dupa gust. Eu fierb 40-50 minute total, daca nu pun carne
  • Verifică de gust. Pune sare şi, ce mai crezi/vrei tu (boia de ardei iute/dulce/chimion)
Menţiuni
Pentru mai multe idei de acest gen, vizitează meniul din prima bară de sus (dreapta) SUPE. 

Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice inițiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un mic comentariu la obiect, este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.