Ultimele postări
Loading...
Friday, 9 June 2017

Socata acidulata - Reteta din mosi stramosi - Suc de flori de soc

Mai intai de toate, imi cer mii de scuze ca nu am poze pas cu pas, Windows 10 nu-mi mai recunoaste niciun USB sau card. Sunt suparata pana la Dumnezeu si-napoi. Am pierdut o groaza de timp din cauza asta. Fir-ar mama ei sa fie de treaba.

In orice caz, reteta e simpla. Foarte usor de urmat chiar si fara poze.
Complet diferita de toate celelalte ce se gasesc pe net. "Cate bordeie, atatea obiceie." (zicala moldoveneasca cred).

Acest suc de soc este reteta mamei de cand eram copii si sunt legata sentimental de ea. Sincer, era singurul suc pe care l-am baut in Epoca de Aur (pentru dictatori, evident). Imi dau lacrimile cand vad florile de soc in floare.
Am mai facut in trecut de cateva ore dar mi-a iesit cam... balos. Nu stiu sa explic motivul.
Acum insa mi-a iesit perfect, exact cum il facea mama. Cum imi plac sucurile acidulate rau de tot (desi nu le beau), am decis sa pun drojdie asa cum facea mama.

Image from Pixabay
Reteta asta nu prevede timp de macerare, ci doar de asteptare, dupa ce ai pus sucul in sticle. 
Am folosit flori uscate (le-am tinut 3 zile pe un ziar), poate de asta a iesit cum am visat. Mama folosea intotdeauna flori uscate.

Drojdia nu dauneaza sanatatii, dimpotriva.


Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 10 minute prepararea + 2 zile asteptarea
Portii: 4 sticle de 1 litru

Ingrediente

Prefer sticlele din sticla, dar si alea din plastic sunt bune. Numai sa fie rezistente la presiune.
  • 10 flori de soc uscate. Sa nu crezi ca daca pui mai multe iese mai bun. Dimpotriva.
  • 2 cani zahar (alb, brun, cum vrei). Aici parerile vor fi impartite. Nu-mi place foarte dulce si am considerat ca este deajuns; poate chiar prea mult. Gusta!
  • 50 ml suc de lamaie. Tu poti pune 2 lamai taiate felii
  • 4 litri apa
  • 1/2 (jumate) lingurita drojdie uscata. Daca ai proaspata la cub mic, taie o feliuta de 1 cm in doua (zic eu). Nu sunt sigura.
Metoda de preparare
  • Pui apa intr-o oala de care vrei tu, adaugi florile uscate, zaharul si pui la fiert. Da, ai citit bine, LA FIERT, 
  • De cand incepe apa sa fiarba tii 5 minute. Atat,
  • Opresti focul si lasi sa se raceasca insa nu de de tot,
  • Cand este caldut, adaugi drojdia si sucul de lamaie. Amesteci foarte, foarte, foarte bine (cu o lingura de lemn sau ce vrei tu), scurgi lichidul si-l pui in sticle imediat,
  • Dupa care le pui undeva la soare sau langa o sursa de caldura. In Anglia... hmm este criza de soare asa ca le-am pus intr-o patura de un fotoliu. In mijlocul lor am pus o sticla de plastic plina cu apa super fierbinte ca sa le transmita caldura necesara. Da. Asta-i sistemul meu improvizat.
  • Le lasi o noapte, dupa care le pui la frigider/beci/camara rece,
  • Le trebuie 2 zile si sucul e gata!
Vrei sa faci mai multe sticle? Dubleaza cantitatile. 

Acum, tu vrei sa ma-ntrebi urmatoarele: 
— Ce-nseamna mai exact caldut?
Nu stiu sa-ti raspund ca nu folosesc termometru! Este la aprecierea ta. Nu fierbinte, nu rece, pe la mijloc. Hai sa zicem ca-i trebuie 1 ora. Insa daca ai aerul conditionat aprins, cred ca-i grozav de frig in casa ta si poate-i trebuie mai putin. 

— De ce trebuie sa fie putin caldut? 
Pentru ca daca oparesti drojdia, ii distrugi capacitatile de crestere/fermentare/acidulare in acest caz.

— Cat zahar este cantitatea ideala?
Dupa gustul tau. Cand l-ai pus amesteca foarte bine si gusta. Daca crezi ca-i prea putin mai adauga 100 g (jumate de cana) si gusta din nou DUPA ce ai amestecat. 
Daca-i prea mult, adauga apa (500 ml de ex) si gusta din nou dupa ce ai amestecat. Nu cumva sa uiti sa amesteci. 

Daca drojdia mea este proaspata, o pun direct? 
Nu. Iei o cana de suc din oala cand e caldut, pui drojdia si o amesteci cu lingura pana se dizolva de tot si poi o torni inapoi amestecand din nou tot lichidul de cateva ori.

Pot sa pun culoare artificiala?
Da, mama punea galbena. Dar eu nu am avut si nici nu eram fan. Pune de care vrei dupa ce ai dizolvat-o ca mai sus (drojdia). Dar de ce sa pui? Nu vrei ceva natural 100%? Oricum, e decizia ta. N-am absolut nimic impotriva.

De ce suc de lamaie si nu lamaie proaspata?
Ha, super intrebare. De lene. Asa cum citesti. N-am avut chef sa ma-mbrac si sa merg la supermarket-ul de peste drum sa cumpar lamai. "Lenea-i cucoana mare."

Pentru alte intrebari, lasa un comentariu sau trimite-mi un mesaj pe Facebook. Stii cum sa ma gasesti. 

**
Daca ai apreciat ori ti-a fost de folos, TE ROG da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea. :)
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri SUS pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț). Daca nu gasesti ce te intereseaza, incearca o combinatie de cuvinte cu si fara diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza, curăţă maţe chişcă curata mate chisca.
Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.



0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer