Focaccia cu porumb, bacon, ceapă

Focaccia este o pâine de origine italiană. Foarte uşor de făcut. Un aperitiv perfect pentru petreceri cu servire la bufet, dar nu numai. Reţetă personală, uşoară, practică, parfumată şi delicioasă.
Foarte bogată, colorată. Încântă ochii și palatul. Fragedă, pufoasă cum rar am mâncat. Cine a gustat a zis că-i mai bună decât pizza.
Cred că sucul de roșii a făcut toată treaba! Îndrăzneşte! 
Alte variante în a doua bară din menu: Italiene (și Aperitive)

Grad de dificultate: redus- mediu
Timp de preparare: Variabil 10 (frământatul + 30 crescut + 20 min copt)
Porţii: 2-4-6 (o tavă de tartă rotundă cu diametrul 24 cm)

Ingrediente pentru aluat
  1. 1+1/2 cană de făină albă (300-350 g)
  2. 50 ml de suc de roșii (este bun și bulionul dizolvat în apă)
  3. 1 ceapă galbenă
  4. 50 g bacon
  5. 50 g boabe de porumb fierte
  6. 30 g măsline tăiate
  7. 1/2 plic drojdie uscată (3-4 g) sau 1/2 pachet mic de drojdie proaspătă
  8. 1/2 cană apă (150 ml circa, sau cât cuprinde)
  9. 3 linguri ulei pentru călit
  10. 1 linguriţă sare (după gust)

  11. Opțional: semințe de in/susan/dovleac/floarea soarelui
  12. Pentru garnitură (nu ştiu cum să o numesc în română)
  13. 3 linguri ulei de măsline (eu am pus ulei cu ardei iute)
  14. 2 linguri apă
  15. 1 linguriţă mică sare groasă
Mod de preparare
  1. Curăţă, spală şi taie ceapa mărunt. Taie bacon-ul fâșii. Pune la călit într-o tigaie. 3 min foc domol. Lasă să se răcească
  2. Pune făina într-un bol, adaugă sucul de roșii, sarea, dizolvă drojdia în 1/2 cană apă călduţă (NU fierbinte. Opărești drojdia şi nu mai creşte) Toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente
  3. Începe să frămânţi. Dacă mai trebuie apă mai toarnă puţin, dar numai cât este necesar pentru un aluat elastic nu foarte tare. Depinde mult de făina ta. Frămânți circa 10 min.
  4. Acoperă ligheanul cu un prosop. Lasă la crescut, la căldură, pentru 30 minute. Depinde cât de cald e
  5. Întinde coca, (poate să fie înaltă şi 2,5 mm, dar NU mai mult). Pune în tavă. Lasă la crescut alte 15-20 minute, depinde. Cu cât o laşi mai mult cu atât e mai pufoasă
  6. Cu vârful degetelor faci găuri foarte adânci deasupra. Cu amândouă mâinile. Cât mai multe şi cât mai adânci
  7. Pune măslinele, ceapă călită/baconul, boabele de porumb, semințele, apoi amestecă uleiul, apa şi sarea şi toarnă totul peste pâine (focaccia)
  8. Dă la cuptor pentru 15 minute, foc mediu (200 grade), treapta a doua.
Menţiuni
Se servește caldă sau rece. Optimă la aperitive de orice gen. Taie cuburi mici (cât o înghițitură, ca să fie mai practic). Faci o impresie pe cinste. Garantat! O poţi face cu o zi înainte. Eu o conserv la congelator în caz de fac prea multă. Este la fel de bună.

Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc. :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii