Halloween

Este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea, răspândindu-se în secolul al XIX_lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.
Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a Tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în tarile unde predomină creştinismul occidental — catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări, Halloween este serbat prin parade şi carnavaluri.

 
         Legendă. Irlandezul Jack a păcălit Diavolul să se urce într-un măr. Pentru a-l împiedica să se răzbune şi să-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii. Diavolul, înfuriat, pentru a se răzbuna l-a blestemat pe bătrânul Jack să cutreiere pentru totdeauna pământul, fără să poată intra vreodată în iad sau în rai Singurul lucru pe care i l-a îngăduit diavolul a fost să poarte cu el un felinar care să-i lumineze calea.

O sărbătoare de import deci, dar care, încet încet, se împrăștie în toată lumea. Cine nu are nevoie de sărbători? Ce contează că sunt de import?! sărbătoare să fie!!!

Happy Halloween!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii