Orez cu măsline negre


Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2 persoane

Ingrediente:
1. 300 g orez
2. 100 g măsline negre (kalamata/naturale)
3. 1 ceapă mică
4. 1 căţel de usturoi
5. 50 ml vin alb - DE POST = nu pune
6. 1 vârf de cuţit de curry (eu pun mai mult că-mi place gustul)
7. 2 linguri ulei
8. Sare după gust
9. Apă (supă) cât cuprinde
Opţional:
10. Boia de ardei iute/ardei iute
11. Pătrunjel proaspăt
12. Caşcaval/mozzarella/grana padano
13. Preparat din legume în praf/cubuleţe

Mod de preparare:
1. Se pregăteşte o oală de mărime mijlocie. Se pune uleiul la încălzit.
2. Se pisează usturoiul şi se pune în oală.
3. Se taie ceapa cubuleţe sau peştişori (julienne) şi se adaugă odată cu usturoiul.
4. Se lasă la călit doar 1 minut (până ceapa devine un pic aurie)
5. Se pune orezul, se amestecă foarte bine vreme de 1 minut.
6. Se adaugă vinul (opţional) acoperind orezul. Se amestecă bine şi se lasă să se evapore amestecând continuu.
7. Se adaugă măslinele.
8. Se pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Se acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi se lasă la foc domol circa 10 minute după care se verifică gradul de coacere şi dacă mai are apă.
9. Se adaugă praful de curry/boiaua de ardei iute
10. Se amestecă foarte bine şi-n caz că mai necesită apă se mai adaugă 50 de ml. Acoperind se lasă alte 5 minute după care se verifică din nou. Dacă mai trebuie apă se adaugă puţină.
11. Când considerăm că este gata, oprim focul şi mai lăsăm acoperit câteva minute (2-3).

Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coacere, riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Personal, am făcut greşeala asta de multe ori. Dar, cu timpul,  am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau.
Şi acum mi-a venit poftă. :)

Menţiuni:
1. în loc de vin alb se poate adăuga vin roşu sau bere. Evident gustul va fi puţin diferit dar şi aspectul se va modifica. DE POST = elimină vinul
2. Este o reţetă extrem de simplă şi la îndemâna oricui. Cu puţină practică şi răbdare poţi deveni un mare chef. Mult succes.
3. Dacă ai întrebări, nu ezita.
4. Dacă mergi în Japonia (sau ai un oaspete japonez) NU lăsa niciodată beţişoarele înfipte în orez (cum am făcut eu) deoarece acest lucru simbolizează înfigerea beţişoarelor parfumate în timpul ritualurilor de înmormântare.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. bine bine! dar branza? cand o adaugi? sau de ce e in reteta/ ca eu sunt incepator si nu stiu

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciao. Branza se pune la final, in farfurie, dupa gust. Este un obicei italian. Nu este obligatoriu, Este tare bun si fara daca folosesti masline tip Kalamata (foarte gustoase).

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.