Clatite cu smântână şi mac

Clătite cu cereale, griş, mac/in cu umplutură de smântână şi dulceaţă de cireşe.

Următoarea reţetă intenţionam să o postez mâine, dar nu mai aveam răbdare!

Câţi dintre voi iubesc clatitele? Nu-i aşa că toţi ştim să le facem? Femeie, bărbat sau copil clătitele sunt o joacă. Hai încearcă şi această variantă. Nu te inspiră?!
Fratele meu le sălta de nu se vedeau... şi nu e o metaforă... chiar nu se mai vedeau că rămâneau lipite pe tavan!!! Ce ne mai distram. Amintiri indelebile. 

Sincer? Mie nu mi-au plăcut prea mult. Senzaţia aia de „moale” în gură... nu era pentru mine. Mie îmi place crocant! Dar am făcut de foarte multe ori pentru oaspeţi, prieteni şi familie. În Italia au avut un succes uluitor şi sper ca măcar unul dintre cei care erau înnebuniţi după delicatesele acestea să lase o mărturie scrisă. Sunt uşor de făcut, ieftine, rapide iar reţeta asta este absolut perfectă. Şi rar mă auzi pe mine să folosesc cuvântul „perfect”.  
Săptămâna trecută am luat o găletuşă de smântână acră. Nu ştiam ce o să fac cu ea, dar era în ofertă şi n-am putut rezista. Astăzi am folosit-o la 2 reţete în mod neconvenţional şi rezultatele au fost spectaculare. Acum voi posta reţeta de la clătite. 

Reţetă inventată pe moment care m-a lăsat pe mine cu gura căscată. Adică cum să-mi placă aşa dintr-odată?! Multe dintre reţetele mele sunt non convenţionale dar aceasta este o surpriză neaşteptată. Mi-era foame şi corpul meu îmi cerea cu disperare ceva dulce (femeile ştiu de ce). Nu voiam ciocolată ori alte dulciuri ce am prin casă... şi mi-am amintit de clătite. Zis şi făcut. Deschid frigiderul privesc şi decid ce ingrediente va avea reţeta mea originală. În cazuri dintr-astea îţi ies cele mai bune mâncăruri. Cel puţin, eu aşa păţesc. De astăzi, aceasta va fi baza pentru clătitele mele.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 30 minute
Porţii: pentru 4 persoane (8-9 bucăţi)

Ingrediente:
1. 0,5 l lapte
2. 1 cană apă carbogazoasă
3. 250 g făină de grâu (în imagine vei vedea doar o cană de făină, dar am mai adăugat 1/2 pt. că era prea lichid)
4. 1 linguriţă seminţe in
5. 3 linguriţe seminţe mac
6. 4 linguri griş din grâu
7. 1 lingură fulgi de ovăz fini
8. 1 linguriţă zahăr de trestie
9. 1 ou
10. câteva linguri ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură: la alegere dar te rog să încerci şi umplutura mea. Este cu adevărat deosebită.
1. 3 linguri de smântână acră (12%)
2. 2 linguri dulceaţă de cireşe negre/vişine/căpşuni etc etc etc
sau chiar miere.

Mod de preparare:
1. Se bate oul (eu am bătut totul cu furculiţa că mi-era lene să scot mixerul) un pic, se adaugă laptele, apa şi pe urmă toate ingredientele.
2. Aluatul va trebui să iasă gros dar fluid. Nu subţire oricum, decât dacă vă place aşa. Mie nu mi-a plăcut niciodată.
3. Se pregăteşte o tigaie care să NU lipească. Se ştie că e FUNDAMENTAL.
4. Se pune pe foc mijlociu. Se pune o linguriţă de ulei la încălzit înclinând tigaia în aşa fel încât uleiul să ajungă pe tot fundul.
5. Se ia aluat cu polonicul şi se toarnă în mijlocul tigăii un strat de ce grosime preferi. Al meu era de 2,5 mm circa. Îmi plac mai groase.
6. Se apleacă tigaia ca mai sus, ca să se întindă aluatul pe tot fundul tigăii.
7. Se lasă circa 2 minute sau mai puţin, depinde de focul tău. Nu lăsa focul foarte slab că nu are rost, dar nici foarte tare.
8. Se întoarce pe partea ailaltă săltând-o ori ajutându-te de o paletă de plastic/silicon.
9. Se ung cu umplutura care doreşti şi se rulează sau se îndoaie în patru, cum fac italienii. Mie nu-mi place sistemul lor şi ei iubeau sistemul românesc.


Menţiuni:
1. Absolut de încercat. Sunt extrem de încântată de rezultat. Şi pentru că nu iubesc clătitele, în general, îţi dai seama ce performanţă?
2. Se pot prepara la micul dejun făcând o surpriză familiei. Se pot prepara în loc de gustare. Copii vor fi extrem de încântaţi. Sau, pentru cine e la dietă, se poate înlocui cu un prânz sau cină. Cina mea a fost compusă din 3 clătite delicioase!!! 2 le-am halit în timp ce făceam poze.
3. Nu le-am făcut pe toate. Vă spun sincer că-mi „pocnea gâtul” YUM Yum.  Abia aștept să vină dimineața să le fac pe celelalte.

Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice inițiativăun like/share la postări sau la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp și chef) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

6 Comentarii

  1. Ti se face pofta numai citind reteta; abia astept sa incerc reteta ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper din suflet să încerci că merită! Mulţumesc şi baftă! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Chiar?! Nu cred că am ştiut. O să încerc să fac fără ou să văd ce iese. Sunt sigură că se poate. :)

      Ștergere
  4. Arată formidabil. Ce poftă mi-ai făcut! (o)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arată da dar gustul întrece cu mult aspectul. Cu adevărat deosebite! =p~

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.