Plăcintă dovleac



Nu-mi plăcea deloc aluatul de foietaj şi nici foile de plăcintă din comerţ. Era 1 ianuarie 2009, orele 4 dimineaţă. Mă întorceam de la muncă, eram frântă de oboseală. O noapte în care marea majoritatea oamenilor se distrează, o mică parte munceşte. E aşa de când e lumea. „Fiecare cu norocul lui”.

Mă aştepta sora mea dragă. Pe masă o prăjitură din aluat de foitaj/foietaj cu umplutură de brânză, ciocolată, stafide. Mi-a fost ruşine să zic că nu-mi place foitajul şi am luat o felie. Mi s-a părut cea mai bună prăjitură din lume... mi s-au umplut ochii de lacrimi. De atunci nu mai dispreţuiesc nimic înainte de a gusta.
Am încercat să fac acasă dar nu se compară cu acel din comerţ. 

Această prăjitură este inspirată de un program de televiziune. Etno cred că se numeşte canalul pe care este difuzat dimineaţa, în cursul săptămânii. Eu am modificat reţeta publicată de ei. Forma.. i-am dat eu, amintindu-mi de cum împletea mama la spete.


Grad de dificultate: mediu   
Timp de preparare: 15 min.-35 min. coptura
Porţii: 6

Ingrediente:
1. 1 pachet de foietaj de 800 g
2. 3 felii de dovleac (nu ca în imagine, că mi-a mai rămas)
3. 3-4 linguri de zahăr de trestie
4. 50 g migdale
5. un ou  (vă trebuie pt. uns)
6. mac (susan, seminţe in etc)                
Opţional
7. scorţişoară

Mod de preparare:
1. dezgheţaţi foietajul şi întindeţi-l.
2. Împărţiţi în două dar nu în părţi egale. Tăiaţi cam un sfert din el şi puneţi-l deoparte. Va fi o altă prăjitură. Acum voi da doar reţeta cu dovleac.
3. Se rade dovleacul pe răzătoarea mare.
4. Se prăjesc migdalele puţin.
5. Luaţi partea mai mare din foietaj şi începeţi să tăiaţi fâşii din ea. Dar nu le decupaţi de tot. Ca în imagine (dar nu aşa asimetrice/strâmbe :) ). Porniţi din exterior spre interior (ambele laturi) lăsând intactă partea din mijloc (reprezentând circa 15 cm). Practic se împarte în 3. Laturile externe se taie fâşii iar cea internă rămâne neatinsă.
6. Puneţi dovleacul ajutându-vă cu o lingură. Întindeţi un strat cât doriţi de gros. Al meu avea în jur de 3 cm. Dacă puneţi scorţişoară acum este momentul. Pulverizaţi un pic deasupra. Eu nu am pus.
7. Adăugaţi cele 3 – 4 linguri de zahăr.
8. Peste puneţi migdalele.
9. Începeţi să înfăşurarăţi (ca în imagine). Fâşie peste fâşie în oblic până terminaţi. Treceţi ultimele fâşii e dedesubtul plăcintei.  Mie mi se părea o mumie. :)
10. Cu o pensulă ungeţi cu un pic de ou bătut şi împresuraţi cu mac ori cu seminţe in/susan/floarea soarelui/dovleac, muguri de pin. Ce aveţi, ce preferaţi. Puteţi să puneţi un voal de scorţişoară. Îndrăzniţi.
11. Puneţi la cuptor pt. 35 minute verificând constant să nu se ardă. Când consideraţi că e gata stingeţi focul şi lăsaţi prăjitura în cuptor 15-20.  Evitaţi astfel să se lase.

Este absolut magnifică. Trebuie încercată.

Trimiteți un comentariu

5 Comentarii

  1. O, arata excelent si dovleacul e foarte bun! Mie imi place sa il folosesc la supe creme, dar si in prajituri. Am sa probez si eu reteta ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi lasa gura apa. Nu am mai mâncat astfel de delicatese de vreo 5 ani. De abia astept sa vad România si sa gust din toate bunataturile, cu conditia sa fie vegetariene.Misto blogul, am sa recomand prietenilor mei români de pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar arata foarte bine si ...sunt sigur ca si gustul este pe masura. :)

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.