Bruschette


Din seria "special pentru studenţi/elevi, bărbaţi". Optime în timpul postului. :) şi pentru vegani/vegetarieni.

Nu am reţeta cu fotografii pas cu pas, dar nu e deloc greu de imaginat cum se fac.Mulţi dintre voi ştiu deja. Nu?

Italia este ţara bruschettelor. Eu am reţeta originală, adică de la mama ei. Peruginii sunt convinşi că ei fac bruschetta cea mai bună. Sunt de acord. Fără îndoială, la Perugia am mâncat cea mai bună bruschetta de pe terra. Lucrând în restaurante am „furat” câteva secrete.

Premiză.
Bruschetta trebuie făcută cu o pâine care este mai consistentă/compactă decât franzela noastră. Franzela noastră este, cum să explic... ca o sită când pui pe ea ulei. Adică picură. Pe când este esenţial ca pâinea să fie fermă. Pâinea cu cartofi este IDEALĂ. Sau pâinea făcută în casă. Pâinea veche este excelentă în acest caz. (veche - NU mucegăită!)

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 10 minute
Porţii: depine (4 felii = 4 porţii)

Ingrediente:
Aceasta este baza unei bruschette perfecte. Pot să o garniseşti cu ce vrei de aici înainte.
  1. 4-5 felii de pâine consistentă/compactă (cu cartofi sau de casă)
  2. ulei de măsline extra vergine
  3. 1 căţel de usturoi
    Garnituri posibile (după gust)
  1. Roşii cu origano şi ulei de măsline (cea mai cunoscută)
  2. Caşcaval - topit pe gril sau la cuptor (idee personală)
  3. Ceapă cu piper. Salată cu mult ulei de măsline (reţetă personală. Nu aveai dubii, nu?!) Această bruschettă este din seria „Meniu de San Valentino” (deci numită ironic „San Valentino varianta 2”)
  4. Ceapă şi ton. Salată cu mult ulei (reţetă personală). Şi această bruschettă este din seria „Meniu de San Valentino” (deci numită ironic „San Valentino”)
  5. Ceapă cu roşii, ardei, castraveţi (reţeta mea personală). Fă o salată cu mult ulei şi pune-o deasupra uei felii de pâine prăjită (NU ARSĂ, cum am văzut că se poartă). Şi această bruschettă este din seria „Meniu de San Valentino” (numită ironic „San Valentino varianta 1”)
  6. Ceapă şi caşcaval
  7. Roşii cu măsline, etc. Combinaţiile sunt infinte, lasă-ţi imaginaţia să spaţieze.
Mod de preparare:
  1. Prepară garnitura. Haide să zicem roşii, pentru că aceasta este reţeta originală. Ia 2-3 roşii de mărime medie. Taie-le cubuleţe (după ce le speli), pune-le într-un bol adaugă sare, mirodenii la alegere. Italienii pun origano, eu prefer busuioc. Adaugă cam 3-4 linguri de ulei. Practic trebuie să plutească în ulei. Uleiul, în acest caz, va fi de măsline, de preferat extras la rece sau extra-vergine. Adică gustul TREBUIE să fie intens. Prepară toate garniturile dinainte. E mai comod/practic.
  2. Taie pâinea felii destul de groase. Circa 7-10 cm Dumnezeule, mereu greşesc! Voiam să scriu mm. Se pune la prăjit pe gril/cuptor/ toaster
  3. Între timp curăţă usturoiul
  4. Când s-a prăjit pâinea (nu lăsa foarte mult că se întăreşte extraordinar şi-ţi sar plombele. :) Serios.) ia fiecare felie în parte şi trage usturoiul pe ea. Zgârie/freacă pâinea cu căţelul de usturoi. În acest mod pâinea prinde un gust lejer/delicat de usturoi. Este unul din secretele celei mai bune bruschette.
  5. Pune apoi garnitura care ai decis
Menţiuni: 
  1. O poţi servi DOAR cu ulei de măsline. Italienii o folosesc la „gustat” uleiuri când sunt expoziţii. Extrem de apreciată.
  2. Atenţie. Trebuie servită imediat că altfel se înmoaie şi nu prea mai este comestibilă. Mai ales în cazul roşiilor. Nu se lasă NICIODATĂ de azi pe mâine. Nici de pe oră pe oră.
  3. Pot fi preparate ca aperitiv la petreceri fel de fel. Sunt extrem de simplu de făcut şi, te asigur, vei face o impresie incredibilă cu ele. Dacă se tratează de self service taie bucăţi mici mici (cât o înghiţitură de ex, maxim 2, înainte de a fi pus garnitura, dar după ce le-ai prăjit), garniseşte-le cu ce doreşti şi aşează-le pe farfurii diferite. Vor avea, fără îndoială, un mare succes. Îndrăzneşte! Aşadar, dacă decizi să o adaugi într-un meniu de petrecere pui la prăjit cu 2 ore maxim 3 înainte de a veni oaspeţii. Dar le garniseşti pe loc. Cele cu roşii, cum am mai spus, sunt extrem de delicate.
Bruschetta din mămăligă este un experiment (un fel de...) personal extrem de reuşit. :D Se poate face cu mămăligă rece, prăjită pe plită/tigaie/gril/aragaz. Absolut de încercat!

Menţiuni specialeDacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) (sau, dacă ai 1 min.liber, un mic comentariu la obiect) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii