Cozonaci fără ouă


Incredibil de pufoşi şi buni. Au fost o surpriză chiar şi pentru mine, care am încercat aproape totul. Sunt foarte mulţumită şi de azi înainte nu voi mai folosi ouă la cozonaci. Sună ca o blasfemie din partea unei moldovence get-beget, dar încerc să devin vegetariană încetul cu încetul.

Grad de dificultate: mediu-înalt
Timp de preparare: variabil
Pentru 4 cozonaci uriaşi

Ingrediente:
  1. 3 kg făină de grâu albă
  2. 1 litru zer/lapte/apă
  3. 3 căni zahăr alb
  4. 2 esenţe rom (vanilie, coajă de lămâie)
  5. 2 căni ulei de floarea soarelui - 1 lingura pt uns
  6. 2 cuburi de drojdie proaspătă, sau 2-4 plicuri de drojdie praf. - In Anglia un plic de drojdie are 7 g si este indicat pentru 500 g de faina. Deoarece cozoncaul este mai greu decat painea simpla, recomand 3 plicuri de drojdie (7 g unul) la 2 cozonaci.
Umpluturi:
  1. scorţişoară şi zahăr
  2. cacao
  3. rahat
  4. stafide etc. etc.
Mod de preparare:

Se procedează la fel ca aici „Cozonaci accesibili oricui” dar am să pun reţeta oricum.

1. Se cerne făina de mai multe ori.

2. Se pune zerul/apa/laptele/iaurtul la încălzit (Esenţial: atenţie mare să fie doar cald NU fierbinte).

3. Se pune drojdia într-un bol, se adaugă sarea şi se pune din apa călduţă să se moaie; după care se toarnă peste făina începând să frământăm. Adăugă din lapte/zer/iaurt/apa călduţă puţin câte puţin. Este posibil ca făina ta să aibă o consistenţă diferită de a mea. De aceea nu pot să-ţi zic să torni toată apa dintr-o dată. Adăugăm cât este necesar pentru a face o cocă elastică destul de consistentă. Nu foarte tare că va trebui modelată.

4. Frământă cel puţin 15-20 de minute şi apoi începe să pui din ulei, pe rând, (nu tot odată). Pui un pic frămânţi, din nou alt pic (să nu se prinde de mâini), frămânţi şi tot aşa până termini uleiul. Alte 15-20 minute circa. Eu frământ chiar şi 1 oră, 1 oră jumate în total. Mă distrez şi fac şi muşchi. :) Dar eu am timp, recunosc. 

5. Acoperă şi pune aluatul undeva la cald (NU PE SOBĂ, dacă e prea cald se acreşte coca). Eu îl pun lângă calorifer sau în pat dacă sunt la ţară. Lăsă să crească până îşi dublează volumul. Poate dura de la 30 la 60 minute. Depinde de ambient şi de cantitate.

6. Între timp prepară umpluturile. Taie rahatul bucăţi mici, înmoaie stafidele în apă fierbinte sau pune-le de seara în alcool. Eu am un borcan cu alcool tot timpul plin cu stafide (pentru că le mănânc cu lingura). Nu este obligatoriu să folosesti ce am folosit eu ca umplutură. Poţi pune orice doreşti. Orice îţi place.

7. Când a crescut împarte aluatul în 4 porţii egale şi începe să modelezi cum doreşti. (Vezi imagini. Se întinde 1 foaie sau 2 de circa 3 mm, se pune umplutura se rulează. Dacă ai două le împleteşti. Dacă e doar una fă-o destul de mare să poţi rula de mai multe ori. Dacă rulurile ţi se par scurte (mai scurte decât lungimea tăvii) mai întinde-le puţin, cu cremă/umplutură cu tot, pornind de le mijloc). Vezi câte tăvi încap în cuptor tău. La mine intră doar 2. Prepară doar primele tăvi.

8. Laşi la crescut (din nou, ESENŢIAL) cam 30 de minute. Dacă vezi că nu creşte poţi prelungi timpul. Nu exagera pentru că va creşte şi în cuptor şi nu e bine deloc cum se crede. Devine prea aspru şi nu pufos. Mi se întâmplă des că nu-s atentă şi mă enervez la culme.
9. Cu 5 minute înainte de a introduce la cuptor se aprinde cuptorul să se încălzească.

10. Prepară 50 ml de apă cu zahăr si o lingura de ulei (optional), unge abundent cozonacii ajutându-te de o pensulă. După care poţi împresura seminţe de mac/in/susan/floarea soarelui.

11. Dă la cuptor (temperatura 200-220 grade) vreme de 45-50 de minute. Fixează ceasul să nu uiţi. După 10 minute micşorează flacăra reducând temperatura la 180 grade (nu prea mică). Dacă ai alţi cozonaci începe să-i modelezi. De uns în ungi doar înainte de a-i băga la cuptor.

12. Se încearcă cu scobitoarea (eu am unele foarte lungi). Dacă rămâne ceva lipit pe scobitoare se mai lasă 10 minute si se incearca din nou (cu scobitoarea).


13. Pui 1 pahar (50 ml) de apă într-un bol, adaugi o lingură zahăr vanilat sau/şi esenţă rom. Îţi va trebui să stropeşti imediat ce i-ai scos din cuptor.

14. Când sunt gata se scot din tavă (uşor să nu se rupă) se aşează pe un şervet (prosop de bucătărie) se stropesc cu apa dulce preparată în prealabil şi se acoperă cu un alt prosop.

15. Se introduc pe rând tăvile repetând procedeul.


Menţiuni:

1. Dacă eşti vegan sau ţii post sau eşti alergic la produsele din lapte înlocuieşte zerul/laptele/iaurtul cu apă simplă.

2. Un secret ce m-a învăţat mama: dacă tava e grea, prea mult, când o scoţi din cuptor înseamnă că nu e copt cum trebuie. Sună absurd dar te asigur că am notat de multe ori că este chiar aşa (valabil şi pt. chec, pandişpan, pâine). Practic greutatea nu ar trebui să scadă când se coc dar se simte diferenţa. Încearcă.

Uite aşa fac eu cozonacii la ţară, mama m-a-nvăţat. De fapt am furat de la ea.



Daca ai apreciat, fii generos si lasa un semn (like, share, comment), sau viziteaza-ma pe Facebook.
Te astept cu mult, mult drag. Multumesc, om cu suflet.


Trimiteți un comentariu

7 Comentarii

  1. Cool..O sa încerc sa fac din nou de Craciun, anul trecut mi-au iesit tari , imi puteam sparge dintii in el :)..Merci pentru reteta.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum asa? Mare pacat. Mie imi ies. Poate trebuie sa vin sa fac pe acolo... cine stie, poate apa, poate faina... Trebuie sa mai probezi.

      Ștergere
  2. Buna seara,a crescut frumos,putin mai greu,dar dulce si bunnnnnn.Multumesc frumos pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Ma bucur enorm ca au iesit buni Eu ii fac des, si niciodata nu am avut probleme. Multumesc pentru marturie, inseamna mult.

      Ștergere
  3. Buna,
    Vreau sa incerc reteta de Paste, noi nu mancam oua si e binevenita. Doresc doar sa intreb:
    - ce inseamna 2-4 plicuri de drojdie uscata? 2, 3 sau 4? Stii cumva cate lingurite sunt intr-un plic, a mea e la borcan.
    - cum pastrezi cozonacul proaspat cat m ai multe zile?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna.Da, e cam greu sa-ti dai seama cum si cata drojdie. Din pacate nu pot f i extrem de specifica pentru ca am deobicei folosesc drojdia la cub proaspata. Nu stiu ce gramaj are un plic de drojdie, dar cred ca e cam o lingura. Imi pare extrem de rau ca nu pot sa ajut. Sincer eu pun la ochi si as zice ca la 2 cozonaci o lingura de drojdie (nu cu varf). Insa stiu ca mama spunea "mai bine mai mult decat mai putin." Fratele meu e in Canada, are drojdie la borcan si l-am ajutat la framantat pe Skype. Nu a crescut, nu stiu de ce ca a facut exact ce i-am zis si cum am facut si eu in acelasi timp. Ai miei au crescut, ai lui nu. Intotdeauna zic ca trebuie probat unul singur inainte macar de curiozitate si apoi se fac cantitati mai mari.

      Ștergere
    2. Noi pastram cozonacul fie pe o masa (hartie) la foarte rece, fie in pungi de plastic noi, posibil frigider. Tinea si 2 saptamani, dar nu recomand. O saptamana e mai sanatos pentru ca nu au conservant. Daca se intareste il poti taia felii si inmuia la microunde. Sau il poti pune pe gril sa devina crocant. E super delicios. O alta metoda e sa-l tai felii dupa 2-3 zile, pus in cutii sau pungi de plastic (inchis ermetic) la congelator. Asa tine si 2 luni. Isi schimba foare putin gustul dupa o luna.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.