Frico – specialitate italiană

Frico este o specialitate italiană foarte renumită şi iubită, mai ales în Nord estul Italiei (Friuli). La ei se serveşte cu polenta (mămăligă).
Este, cum să zic... un deliciu unic. M-am îndrăgostit instant. Crocant în exterior şi moale în interior. Trebuie încercat!
Evident, italienii folosesc numai un anumit tip de brânză, tipic (Montasio).
Eu... am făcut cu caşcaval... hmm, fără nume dar nu era dintr-ăla scump. Cel mai ieftin e foarte bun. Nu înţeleg fixaţiile de tipul „neapărat să foloseşti doar această marcă sau tip”. Eu... nu ascult niciodată de aceste sugestii. Fac cu ce am; iese - iese, nu - sănătate. Încerc altădată, cu altceva.

Grad de dificultate: redus. Îmi cer scuze, este destul de complicat când îl faci prima dată. Cu practica va deveni foarte uşor.
Timp de preparare: 20-25 min
Porţii: 2

Ingrediente:

1. 4 cartofi
2. 200-300 g cascaval
3. 50 ml apă

Mod de preparare:


1. Se curăţă cartofii, se spală. Se trag la răzătoare pe forma care vrei. Eu am făcut pe 2 diferite. Vezi imagini.
2. Se pun cartofii într-o tigaie teflonată (care să nu lipească) mică (20 cm asta din imagine), se adaugă 50 ml de apă şi se acoperă lăsând 5-6 minute. Foc domol dar nu foarte slab.
3. Se verifică, se amestecă, se mai lasă alte 5-6 minute descoperită
4. Se taie caşcavalul bucăţi mai micuţe, se pun în tigaie peste cartofi şi se amestecă foarte bine.
5. Ridică flacăra la maxim si lasă în jur de 5 minute. Stai prin apropiere. Dacă iese fum înseamnă că focul e prea tare
6. Cu o lingură de lemn dezlipeşte pe marginile tigăii după care întoarce cu o farfurie sau capac. Uite un video: cum se întoarce o omletă. Se face în acelaşi mod aici. Vei nota multă grăsime la suprafaţă, nu te dezgusta, când deslipeşti marginile va coborâ. Nu o arunca şi nu o scurge, este de la brânză: foarte bună. Vai... aş mânca non stop.
7. Se lasă alte 5-6 minute până prinde o frumoasă culoare auriu închis sau chiar arămie. Depinde cum preferi tu. Numai să nu fie neagră. Atunci e cam carbonizat. :)
8. Dacă vezi că ai întors şi nu eşti mulţumit de rezultat, adică nu are crusta chiar arămie, mai întoarce odată. Nu-i bai. Va fi mult mai uşor a doua oară.
9. Se serveşte doar cald/fierbinte. (Când se răceşte e... hmmm e slinos). Cu mămăligă, dacă vrei. Deosebit de bun. Gust delicat. Nu are cum să nu-ţi placă dacă iubeşti cartofii şi caşcavalul. Yum Yum Yum.

Tigaia s-a murdărit într-un hal fără de hal. Dar a meritat.

Menţiuni:


1. Mai poţi adăuga şi ceapă tăiată peştişori odată cu cartofii
2. La fel mai poţi pune şi nişte bucăţele de salam sau carne. Ce vrei tu.
3. Ideal să mai schimbi mâncarea. Păcat că brânza e aşa de scumpă pe la noi. Devii vegan vrei nu vrei.

Menţiuni speciale: 
Dacă probezi reţeta te rog, din inimă, să laşi o mărturie scrisă. Scurtă, scurtă. Uneori nu realizăm cât de mult contează o singură apăsare pe butonul „îmi place”. Mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu noi reţete inovative, simple, rapide şi gustoase.




Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Incercat :)
    Dar trebuie sa mai incerc :)
    A fost bun ce a iesit =p~ dar nu seamana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am eliminat răspunsul, din greşeală. "Practice makes perfect". În Italia nu multe persoane se încumetă să-l facă acasă. Aşa că: tot respectul. (h)

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.