Ce parfum am în casă! Ador mirosul de
pâine. Să nu mai vorbim de gust . Demult voiam să pun mălai în
pâine să văd cum iese. Crocantă şi gust irezistibil!
O precizare iniţială importantă: făina neagră creşte
greu şi nu se coace bine aşa că se pune o cană maxim la 500-600 g
făina albă. Am experimentat îndelung cu ea şi nu am avut
întotdeauna un rezultat pozitiv pentru că puneam prea multă. Prima
dată am făcut doar din făină neagră şi nu a crescut deloc. Apoi
am redus doza dar tot nu creştea bine. Şi surorile mele au notat că
nu prea creşte pâinea când procentajul de făină neagră este
superior celui de făină albă. Astăzi sunt mulţumită.
Încearcă să nu cumperi făină deja
preparată pentru pâine. Acele pungi conţin aditivi mulţi, sincer
evit întotdeauna aşa ceva. Mai bine cumpăr pâine gata făcută.
Grad de dificultate: mediu
Porţii: 3 pâini de mărime medie -
mare. Ca în imagini.
Ingrediente
- 500 g făină de grâu alba (5 căni)
- 100 g integrală (1 cană)
- 50 g făină de porumb (1/2 cană; ca în imagine)
- 5 linguri de fulgi de ovăz integral
- seminţe de floarea soarelui/in
- apă călduţă cât cuprinde sau lapte/iaurt/zer. În cazul meu cam 2 căni jumate. Depinde de făina ta.
Dacă nu ţii post poţi face şi cu
salam. 4 felii de salam. Recunosc că am luat idea de undeva de pe
net. Am văzut doar o imagine şi mi-a plăcut sistemul. Nu e deloc
simplu dacă habar nu ai cum se face. Eu am probat de mai multe ori
până am reuşit să obţin un rezultat acceptabil dar deloc pe
gustul meu (estetic vorbind). Voi mai face practică deorece gustul
m-a fermecat şi nu mă aştepta.!!!
Mod de preparare
- Se pune apa la încălzit (2-3 căni). Atenţie: E fundamental ca apa să fie călduţă şi nu fierbinte. Dacă opărim drojdia NU mai creşte.
- Se pune făina într-un lighean, se adaugă toate celelalte ingrediente.
- Se frământă până s-a încorporat toată făina. (10 minute maxim, chiar mai puţin). Poţi face şi la maşina de pâine. Eu nu am aşa ceva. Adaugăm apă călduţă cât este necesar să facem o cocă nu prea tare. Elastică şi consistentă. Evident nici moale pt. că va trebui modelată.
- Când a crescut îndeajuns (după chiar 30 de minute dacă stă la cald. Sau 1 oră). Nu e necesar să aprindeţi cuptorul să se încălzească. De fapt eu rar fac aşa ceva. Dacă nu e deja fierbinte pâinea mai creşte în tşvi înainte de a se coace. E mult mai bine. Dar tu faci cum consideri că e mai bine pentru tine.
- Puneţi în tăvile unse în prealabil (sau tapetate cu hârtie de copt).
- Unge cu apă (sau ou bătut) şi împresoară: seminţe de dovleac/floarea soarelui sau/şi de in, mac, etc.
Alte reţete de pâine aici: http://reteteindraznete.blogspot.ro/2012/11/paine-cu-cereale-seminte-si-ardei-iute.html; http://reteteindraznete.blogspot.ro/2012/10/paine-cu-mac-si-rozmarin.html
- Toate reţetele pot fi interpretate şi experimentate după plăcere. Imaginaţia şi inspiraţia găsim la toto pasul. Fii ÎNDRĂZNEŢ!
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.