Ultimele postări
Loading...
Wednesday, 16 January 2013

Crema de lapte


Crema de lapte şi margarină (unt) cu care se pot face diferite prăjituri. 

Este crema pe care o folosesc cu precădere la mai toate prăjiturile/torturile mele. Seamănă cu crema Chantilly dar e fără ouă.
Lejeră, ieftină, uşor de făcut, versatilă şi uimitor de gustoasă.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 15 minute
Nu voi da cantitatea pentru că depinde câte porţii vrei să faci. În orice caz ca să iasă o cremă groasă trebuie ca aluatul să fie gros ca cel de la clătite. Nu foarte gros.

Ingrediente
  1. Lapte (pentru vegetarieni/vegani înlocuişete cu apă de la robinet)
  2. Făină de grâu albă (celiacii pot înlocuia făina de grâu cu cea de migdale/soia)
  3. zahăr
  4. unt sau margarină
Mod de preparare
  1. Se amestecă făina cu laptele rece, se adaugă zahărul
  2. Se pune pe foc se amestecă până se îngroaşă  -15 minute circa, dar poate si 20
  3. Se adaugă margarina/untul
La jumătate de l de lapte se adaugă 3 linguri de zahăr şi 8 de făină (circa). Depinde de făina ta.
Margarina/untul depinde de gusturi. Poţi pune 100-200-300 grame unt/margarină.

Această cremă poate fi modificată pentru vegani/vegani (persoane care nu mănâncă produse lactate) punând în loc de lapte apă de la robinet şi-n loc de unt margarină vegetală.
Poate fi folosită şi de celiaci punând în loc de făină de grâu făină de soia, migdale, naut.

În această cremă se pot pune diferite mirodenii/esenţe sau alte ingrediente pentru a da un gust diferit la fiecare prăjitură/tort.
  1. Albă ca zăpada (prăjitură cu foi) - Se poate pune esenţă/suc/coajă de lămâie dar ATENŢIE numai DUPĂ ce s-a răcit destul altfel se taie! Nu pune lămâie cât timp este pe foc se întâmplă acelaşi lucru. Mai poţi adăuga coajă de portocale esenţă/suc.

  2. Tort - Poţi face 2-4 culori/gusturi diferite. Împărţind crema în mai multe porţii şi adăugând culori pentru alimente. Poţi adăuga ciocolată topită/cacao când crema este pe foc sau foarte caldă. Ca să-ţi iasă crema roz (înlocuind un pic de lapte) poţi adăuga pur şi simplu suc de sfeclă roşie (îţi garantez că nu-i schimbă gustul/nu se simte deloc sfecla). Poţi pune vanilie şi nucă de cocos, seminţe de mac. Toate după ce s-a răcit crema. Sau tot ce-ţi trece prin minte plecând de la o simplă bază ca aceasta.

  3. Fursecuri - Adaugă în cremă 2-3 linguri cacao cât timp este pe foc sau chiar de la început odată cu făina.

  4. Poţi umple biscuiţi din comerţ (biscuiţi populari). Ceva deosebit.

  5. Kremşnit - Adaugă praf/esenţă de vanilie. 

  6. Sau alte prăjituri pe care nu mi le amintesc pe moment. Voi reveni.   
**
Daca ai apreciat ori ti-a fost de folos, TE ROG da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea. :)
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț). Daca nu gasesti ce te intereseaza, incearca o combinatie de cuvinte cu si fara diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza.

Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

2 comentarii:

  1. La 500 ml lapte potrivit ar fi 5- 6 linguri zahar (nu va fi prea dulce pentru ca vom adauga si unt) si 4 linguri faina(suficient ca sa obtinem o crema legata si care sa nu pastreze gustul de faina).Untul ,raportat la cantitatile de faina,zahar,lapte, ar fi ~ 100 g .Daca marim cantitatea de unt trebuie mai mult zahar,atentie!

    ReplyDelete

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer