Arancini-specialităţi italiene

Faimoase în sudul Italiei (Sicilia).
Nu este reţeta originală dar adaptată după gusturile şi necesităţile mele.

Grad de dificultate: mediu-înalt
Timp de preparare: 20 preparatul +10 odihna + 25 coptura = 55-60 min
Porţii: multe, nu le-am numărat, îmi cer scuze. Dar ajung pentru 4-5 persoane mâncăcioase

Ingrediente
  1. 1 cană (200 g) orez cu bob rotund - FUNDAMENTAL (al meu nu era şi am avut probleme)
  2. 2-3 felii de salam afumat sau kaiser
  3. 3 linguri de sos de roşii/roşii din conservă
  4. 3 linguri boabe de porumb (italienii pun mazăre)
  5. 1 linguriţă curry sau ghimbir Nu este fundamenta, dar dă un gust bun şi o culoare pe măsură
  6. sare după gust (eu am uitat complet)
  7. 1 lingură ulei pentru prăjit salamul
  8. 1 cană ulei pentru prăjit bilele
  9. 50 g unt
  10. Opţional: boia de ardei iute şi cubuleţe de mozzarella sau caşcaval (italienii pun mozzarella)
  11. 2 linguri făină de grâu + 4 linguri apă
  12. 5 linguri pesmet
Mod de preparare
  1. pune orezul la fiert adăugând 1+1/2 cană apă (300 ml). Adaugă 1/2 linguriţă de sare (sau după gust). Amestecă, acoperă, lasă să fiarbă cam 10 minute la foc slab. Verifică din când în când. Dacă consideri că nu a fiert şi apa a scăzut, mai adaugă puţină (1/2 pahar= 50 ml). Când a fiert şi apa este evaporată lasă-l acoperit circa 10 minute. Trebuie să devină foarte lipicios altfel nu faci treabă bună.
  2. taie salamul bucăţi mici, pune-l la călit vreme de 2 minute
  3. adaugă roşiile tăiate sau sosul de roşii. Lasă 4 minute. Sosul trebuie să fie foarte dens, dacă nu este adaugă 1/2 linguriţă făină de grâu şi amestecă bine
  4. Pune praful de curry(boiaua în oala cu orez, adaugă untul şi amestecă foarte bine. Scoate-l pe o farfurie, întinde-l într-un strat subţire (ca în imagine) să se răcească (10 minute)
  5. pune făina de grâu într-un bol/farfurie adâncă, adaugă apa, amestecă bine să faci un aluat ca de clătite, îţi va trebui să treci bilele prin el şi apoi prin pesmet
  6. prepară pesmetul pe o farfurie
  7. când s-a răcit orezul destul ia cu o mână din aluatul, întinde-l bine pe palmul celeilalte mâini, apasă (uită-te la imagini) pune în mijloc puţin sos de roşii cu salam (cam 1/2 linguriţă), adaugă câteva boabe de porumb (3-4), 1 cub brânză (dacă pui) şi fă o bilă. Dacă nu reuşeşti înseamnă că orezul nu este destul de lipicios. Eu m-am chinuit ceva dar nu m-am enervat, am modelat uşor până am reuşit
  8. trece bila prin „aluatul de clătite” apoi prin pesmet, pune-o deoparte şi fă-le pe toate cu calm
  9. într-o tigaie mică şi înaltă (eu am folosit o cratiţă mică cu diametrul de 22 cm) pune uleiul la încălzit, numai DUPĂ ce ai terminat de făcut toate bilele. Bilele trebuiesc imerse în ulei să se prăjească bine
  10. când s-a încălzit destul adaugă 5-6 bile (câte încap) şi lasă să se prăjească la foc domol circa 4 minute, verifică dacă sunt coapte pe toate părţile dacă nu, întoarce-le
Menţiuni
  1. Dacă, totuşi, nu reuşeşti să faci bilele, mai întâi, nu intra în panică şi nu te enerva dar adaugă 2-4 linguri de făină de grâu în orez. Amestecă foarte bine. Mi s-a întâmplat o dată. Până la urmă îţi ies.
  2. Dacă pui caşcaval sau mozzarella va trebui să le serveşti fierbinţi şi vei vedea cum se întinde brânza. Fenomenale.
  3. Se pot servi şi reci şi sunt aperitive perfecte la petreceri de orice gen. Uitam: sunt crocante la exterior. 
Pentru mai multe imagini sugestive te aştept pe Facebook

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii