Risotto cu urzici+coriandru

Din seria: special pentru studenţi/elevi/bărbaţi. :) Reţetă de primăvară, pentru acei care ţin post (sau/şi dietă), optimă pentru vegani/vegetarieni, celiaci.
O culoare deosebită la orezul acesta. Reţetă personală, mă gândesc, nu ştiu sigur. Cert e că nu am auzit pe nimeni să facă aşa ceva. Iubesc coriandru şi-l pun în multe mâncăruri.
Dacă nu-ţi plac urzicile (dar le mănânci ca sursă de vitamine= sănătate), coriandru îi conferă un gust extrem de delicat şi-l acoperă cumva. Absolut de încercat!

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2 persoane

Ingrediente:
  1. 250 g orez
  2. 100 g urzici (cât cuprinzi între două mâini pline. De două ori)
  3. 1 ceapă mică
  4. 2 căţei de usturoi/praf de usturoi 
  5. 1 linguriţă boabe de coriandru
  6. 2 linguri ulei
  7. Sare după gust (1/2 linguriţă)
  8. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
  9. Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei
Mod de preparare:
  1. Spală şi opăreşte urzicile. Scurge-le şi taie-le mărunt
  2. Pregăteşte o oală de mărime mijlocie (ca în imagine). Pune uleiul la încălzit
  3. Pisează usturoiul, taie ceapa cubuleţe sau peştişori (julien) şi pune-o la călit împreună cu usturoiul (3 min) Pune şi coriandrul şi ardeiul iute (eu am uscaţi)
  4. Adaugă urzicile, amestecă
  5. Pune orezul, amestecă foarte bine vreme de 1 minut
  6. Pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Se acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi se lasă la foc domol circa 10 minute, după care se verifică dacă mai are apă; în caz că nu e gata şi mai necesită apă, se mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Se lasă alte 5 minute după care se verifică din nou
  7. Când considerăm că este gata, oprim focul şi mai lăsăm acoperit 2-3 minute.(sau nu)
(Următoarele precizări/instrucţiuni le găsiţi la toate reţetele mele de orez, sunt fundamentale)
Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coptură, riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Personal, am făcut greşeala asta de multe ori. Dar, cu timpul, am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau. :D

Menţiuni:
  1. Este o reţetă extrem de simplă şi la îndemâna oricui. Coriandru a fost o idee fantastică
  2. Extrem de plăcut la gust. Am mai făcut şi altădată, fără coriandru şi gustul era mult diferit. Trebuie să recunosc că nu eram mare fan. Acum da!!!

    Pentru mai multe fotografii vizitează pagina Facebook: De gustibus non est disputandum şi dacă-ţi place, „un like” m-ar încuraja. Îţi ia doar o secundă şi e gratis. Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii