Risotto primavera


Reţetă personală de o simplicitate unică şi de sigur efect. O mâncare care m-a surprins într-un mod extraordinar. Risotto-ul meu preferat, în absolut. Nu pot exprima bunătatea în cuvinte. Combinaţia de gusturi şi culori este încântătoare. Oricine va rămâne fascinat. Chiar şi acei care detestă „buruienile” în general. O spun din experienţă. Trebuie să încerci!

Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2-3 persoane

Ingrediente:
  1. 250 g orez
  2. 3-4 plante de lobodă roşie. În piaţă cred că se vând la legături. O legătură ajunge, mă gândesc; nu ştu sigur: nu cumpăr niciodată şi nici nu mă uit. Cam 40 g
  3. 1 legătură de ceapă verde (4 cepe verzi, cu tot cu foi)
  4. 1/2 legătură usturoi verde. Numai foile verzi= 10 sau un căţel de usturoi/praf
  5. 1/2 legătură mărar. 5-6 plante mici
  6. 2 linguri ulei
  7. Sare după gust
  8. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
  9. Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute
  10. Opţional: 1 bucată mică de unt (cât o nucă) şi 20-30 g caşcaval ras (mozzarella, etc. brânză care să nu aibă un gust pronunţat, ca să nu acopere parfumul de primăvară). Bineînţeles că dacă ţii post sau eşti vegan/vegetarian nu pui nici unt nici caşcaval. 
Mod de preparare:
  1. Pregăteşte o oală de mărime mijlocie (ca în imagine). Pune uleiul la încălzit
  2. Curăţă şi taie mărunt ceapa, usturoiul şi pune la călit (în ulei) uşor; cam 2 min. Amestecă
  3. Spală şi taie loboda cum vrei tu (mai micuţ, nu ca la raţe, cum fac eu :D). Pune-o în cratiţă peste ceapă şi usturoi (la călit), foc slab, vreme de 2 min, amestecă
  4. Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 4 ori), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nnu se ardă
  5. Pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Se acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi se lasă la foc domol circa 10 minute după care se verifică dacă mai are apă; în cazl în care nu e gata şi mai necesită apă, se mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Se lasă alte 5 minute după care se verifică din nou
  6. Când considerăm că este gata, punem mărarul tăiat mărunt, oprim focul şi dacă punem unt şi caşcaval acum este momentul, punem, amestecăm foarte bine să se topească untul şi caşcavalul şi apoi porţionăm
(Următoarele precizări/instrucţiuni le găsiţi la toate reţetele mele de orez, sunt fundamentale)
Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coptură, riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Personal, am făcut greşeala asta de multe ori. Dar cu timpul am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau. :D

Menţiuni:
  1. Este o reţetă simplă şi la îndemâna oricui. Usturoiul nu se simte foarte mult. Ba este chiar imperceptibil, foarte delicat. 
  2. Extrem de plăcut la gust. Este bun fierbinte cât şi rece.

    Dacă-ţi place şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu mulţumesc.
Poftă bună!

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Ah...Ce bine arata! As manca o portie dubla....da' cu betisoare :)) =p~

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.