Eu... hmm..., am mai mult ierburi/plante
aromatice: lobodă, pătrunjel, coriandru, cimbru, mentă,
busuioc, mărar, etc... de asemenea am şi ceapă şi usturoi
pentru foi. Ador să am mereu la dispoziţie ierburi proaspete, fără
să mă deplasez. Nu-ţi surâde ideea? În Italia aşa de mult mi-a lipsit mărarul să-mi venea să plâng. Am însămânţat de vreo 5 ori şi nu mi-a ieşit. Apoi, dintr-odată am văzut o planticică fragilă şi am simţit o bucurie incredibilă. Şi când mă gândesc că nu-mi plăcea deloc mărarul înainte să plec... .
Te-ai gândit vreodată să semeni câte
ceva în recipiente varie? Nu numai cei de la ţară pot să aibă pătrunjel verde la orice oră din zi şi din noapte.
Iată cum se face:
-- Nu ai nevoie de ghivece scumpe, doar
de pământ şi seminţe. Apelezi la ghivece improvizate: cutii de la
îngheţată, iaurt, etc. Un sac de pământ de vreo 5 kg costă vreo
6 lei. Parcă, nu-mi amintesc precis. Îţi ajunge pentru o groază
de ghivece. Păstrez sacul închis ermetic pentru o altă folosinţă.
Mie îmi ţine un sac vreo 3 ani.
-- Acum este momentul cel mai propice
să semeni pătrunjel, de ex., dar şi alte verdeţuri. Însămânţezi acum şi ai planta verde TOT anul, dacă ai grijă de ea. Nu este
deloc greu şi nici nu presupune cunoştinţe de agricultură.
Cumperi un sac de pământ, plicuri de seminţe, prepari ghivecele.
-- Ghivecele trebuiesc găurite pe
fund. Cu un cui merge super. Câteva găuri, 3-5 sunt deajuns.
Operaţia asta se face pentru ca apa să nu stagneze (dacă pui prea
multă putrezesc seminţele/rădăcinile).
-- Pui pământ - cam 10 cm, semeni
seminţele. Nu foarte multe. 10-20 sunt deajuns. Nu cumva să pui un
plic întreg într-un ghiveci. Decât dacă-i imens. Dar ce vei face
cu atâtea plante? Nu ai nevoie! După ce ai pus câteva seminţe mai
adaugi un strat de pământ de circa 3-5 cm. Depinde de ce anume ai
semănat. Scrie pe plic de obicei.
-- Apoi pui o farfurie sub ghiveci.
Asta nu trebuie să fie găurită/spartă; se pune ca să reţină
apa şi să nu distrugă suprafaţa pe care stă.
-- După ce ai pregătit tot, pui
puţină apă. Încet. Cam 1/2 de cană.
-- Şi apoi le expui (ghivecele) la
soare. Chiar şi-ntr-un colţ e ok, numai să ajungă soarele, măcar
din când în când, la ghiveci. E fundamental. Unele plante nu
iubesc lumina soarelui directă (scrie pe plic). Eu le ţin mai toate
la soare. Menta nu-i pretenţioasă deloc şi se înmulţeşte
teribil. Eu am avut o plantă verde toată iarna. (am ţinut-o-n
casă, lângă calorifer).
Eu am pus şi ceapă pentru că a făcut
rădăcini şi nu voiam să o arunc. La fel şi usturoiul. 5-6 căţei=
5-6 plante cu foi, îţi pot prinde foarte bine.
-- Le uzi ori de câte ori este
necesar. Dacă-i mult soare au nevoie de apă în fiecare zi. Jumate
de cană. Nu uita să le uzi că se ususcă şi-i păcat. Cum ai
grijă de flori, ai grijă şi de plante. Nu-i nimic deosebit. Ba...
florile necesită de multă muncă şi îngrijire. Nu şi aceste
plante. Le pui şi le uzi, atât.
Ca îngrăşământ, dacă pământul e
slab, eu pun zaţ de cafea. FĂRĂ ZAHĂR şi altele!!! Nu 3-6 în 1!
Zaţul se pune în interior, deci înainte de a semăna. Amesteci zaţ
cu pământ şi apoi îl pui în ghiveci. Stratul de la suprafaţă
să fie pământ simplu. Altfel nasc musculiţe, pe care eu le
detest.
Nu arată cine ştie ce, dar sunt
foarte folositoare/practice/comode. Eu nu-s fixată cu estetica, deşi mi-ar plăcea
să fie frumos/perfect, GUSTUL este esenţial.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.