Risotto dovlecei, măsline

Prăjeala nu face bine. Ştiaţi nu? Totuşi, unele mâncăruri nu au aceeaşi aromă fără. Eu ador orezul, fără prăjeală nu-i pe gustul meu. Bineînţeles, nu mănânc în fiecare zi, şi MAI ALES, fac prăjeli foarte lejere, cât de rapide pot, numai cât să se aromeze uleiul. Atât. Aveţi grijă.

Reţetă personală de o simplicitate unică şi de sigur efect. Optimă idee pentru celiaci, vegani, vegetarieni. Pentru iubitorii de dovlecei, dar nu numai. Şi cei care nu iubesc dovleceii vor iubi acest „risotto”.

Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2-3 persoane

Ingrediente:
  1. 250 g orez (cu bob rotund ar fi mai indicat, dar merge şi cu bob lung)
  2. o bucată dovlecel= 200 g (5 felii de 1 cm)
  3. 2-3 cepe verzi sau 1 galbenă (uscată)
  4. 3-4 frunze loboda roşie
  5. 10-15 măsline, de preferat fără sâmburi (mie îmi plac doar cu sâmburi)
  6. 3 căţei de usturoi
  7. 1 linguriţă coriandru
  8. OPŢIONAL: 1/2 pahar vin roşu = 50 ml. Dacă ţii post nu pune
  9. 2 linguri ulei
  10. Sare după gust
  11. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
  12. Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute. Eu am adăugat 1 cub de unt la sfârşit (+ 20 g caşcaval ras), îi conferă o textură fantastică şi un gust excepțional. Dacă ţii post sau eşti vegan/vegetarian renunţi. Este foarte bun şi fără.
Mod de preparare:
  1. Pregăteşte o oală/cratiţă de mărime mijlocie (ca în imagine). Pune uleiul la încălzit
  2. Curăţă şi taie mărunt ceapa, usturoiul şi pune la călit (în ulei) uşor; cam 1 min. Amestecă. Adaugă boabele de coriandru. Amestecă, lasă 1 min
  3. Taie dovlecelul în cubuleţe (1 cm). Pune-l în cratiţă peste ceapă şi usturoi (la călit), foc slab, vreme de 6 min, amestecă constant
  4. Spală, taie şi pune şi loboda. Amestecă
  5. Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 2-3 ori= porţie), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă
  6. Toarnă vinul, măreşte flacăra şi lasă să se evapore amestecând constant
  7. Adaugă măslinele şi pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire), foc domol, circa 10 minute după care verifici dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Lasă alte 5 (+5 – 10= depinde de gusturi) minute după care verifici din nou. Pentru mai multe explicaţii citeşte aici: Trucuri
  8. Dacă pui (boia de ardei ute) unt şi caşcaval (recomand cu încredere) le pui doar la final. Amesteci până se topesc/unesc complet, laşi 2 min. să se odihnească. Dar servești fierbinte. Alături de 1 pahar de vin roşu. :D
Menţiuni
Este o reţetă simplă şi la îndemâna oricui. Un deliciu!
Dacă-ţi place şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu  Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii