Pizza cu hribi, vinete, pastrama

Weekend-ul e perfect pentru o pizza. Nu?! O faci de diminieață și apoi nu m-ai ai treabă toată ziua.
Rețetă autumnală, cu hribi proaspeți autohtoni, legume de sezon și chimion. Deosebit de bogată, colorată și delicioasă!
Pentru alte rețete de genul vizitează meniul în bara de sus (drept sus). Precizez asta pentru că majoritatea persoanelor nu observă bara de sus.

Precizare: cuptorul meu este pe gaz, are foc deschis deasupra. Optim ar fi ca cuptorul să aibă foc deasupra şi dedesubt. Cum sunt alea electrice.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil 5 frământat + 30 (crescut) + 35 copt
Porţii: 8-10

Ingrediente pentru blat
  1. 200 -250 g făină albă
  2. Opţional: 2 linguri fulgi de ovăz
  3. 2 -3 cartofi albi (de mărime medie) fierţi şi striviţi = piure
  4. 3 linguri suc de roşii (ketchup) sau una (1) de bulion
  5. 1/2 pacheţel (pachetul are 15 g parcă) drojdie proaspătă sau uscată
  6. 100 ml apă (lapte, iaurt, zer, etc.)
  7. 1/2 linguriţă sare
  8. Opțional: 1 lingură semințe de mac + 1 lingură semințe de in
Ingrediente pentru garnitură
  1. 200 g caşcaval
  2. 200 g pastramă de vită
  3. 200 g hribi deja fierți
  4. 1/2 vânătă = 150 g
  5. 1 ardei gras (eu am pus și niște ardei gras copt în plus)
  6. 10 + 2 linguri suc de roşii (sau bulion îndoit cu apă), ketchup iute
  7. 1 lingură de chimion
  8. 1 ardei iute

Mod de preparare
  1. Fierbe hribii (pe care-i vei tăia) și cartofii. Pe aceștia din urmă îi faci piure
  2. Pune făina/tărâţea, cartofii, sucul de roşii, (eventual semințele) sarea şi drojdia înmuiată în apă CĂLDUŢĂ într-un bol/lighean. Frământă (5 minute circa) dând naştere unui aluat care nu va fi deloc consistent. Dacă e prea moale mai pune făină şi invers, apă. Aluatul meu a fost foarte moale, sigur cartofii au avut acest efect. Așa cum am scris aici
  3. Acoperă aluatul şi ţine-l la cald până îşi dublează volumul/creşte
  4. Taie ardeiul, vânăta bucăți nu foarte groase. Eu am adăugat și niște fășii de ardei copți (în prealabil)
  5. Între timp pune chimionul într-o tigaie, încălzește-l puțin (1 min), adaugă uleiul și pune vinetele + ardeiul la călit. Vreme de 3-4 min
  6. Rade/taie caşcavalul
  7. Pregăteşte o tavă, unge-o cu ulei (sau unt) din abundență (sau mai bine, pune folie pentru copt) şi când aluatul a crescut destul întinde-l pe toată mărimea tăvii. Cum era foarte moale a trebuit să-l întind cu mâinile direct în tavă. Era tare elastic şi nu voia deloc. A fost destul de greu, dar nu m-am dat bătută
  8. Dă câteva minute la cuptor (3-4) , aprinde focul numai deasupra, dacă ai. Dacă nu, eu mai întorceam foia invers (când nu aveam). Asta din cauză că pun foarte multă garnitură şi riscă că nu se coacă bine la mijloc (deasupra)
  9. Scoate tava, pune bulionul/ketchup-ul, ardeii și vinetele (ardeiul iute), hribii tăiați, feliile de pastramă, brânza. Eu am pus destul de mult
  10. Dă la cuptorul electric– cu foc deasupra și dedesubt, treapta din mijloc (200 grade) pentru 30-35 minute.V erifică constant Sau la cuptorul pe gaz, treapta de mijloc. Dacă cuptorul tău are acea opţiune care aprinde un foc deasupra, când e aproape gata pune tava pe rândul de sus şi aprinde focul deschis pentru 1-2 minute
Mențiuni

  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice inițiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) (sau un mic comentariu la obiect) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Bună, am încercat blatul de pizza (toppingul a fost puțin diferit, că nu aveam în casă pastramă) despre care vorbești așa de bine. Eram sceptică, dar a rebuit să cred: este delicios, fraged, moale. Exact cum îmi place mie. Îmi pare bine că am găsit această pagină. Merci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciao. Mă bucur să aflu că cineva apreciază. Orice mărturie înseamnă enorm pentru mine. Mulțumesc! (f)

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.