Ficăței cu usturoi, ghimbir

Așa cum am mai zis, nu eram mare amatoare de ficat (cărnuri în general), dar de când sunt cam anemică am hotărât să mănânc mai des.

Și-acum chiar îmi place. Noroc cu mirodeniile exotice. Este o rețetă personală inspirată la mai multe rețete. Nu arată foarte bine, dar sunt delicioși. Fragezi, aromați, deloc înecăcioși!

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 30 min
Porţii: 2-3-4 (depinde de apetit :D )

Ingrediente
  1. 400-500 g. ficat (în cazul meu de pui, dar merge şi de curcan/porc/vită etc.) al meu era congelat, amestec cu inimi care-mi plac
  2. 2 cepe galbene (au gustul mai pronunţat)
  3. 8 căței de usturoi
  4. 1 lingură de chimion
  5. 1 linguriță boia de ardei iute (arde grăsimile din corp)
  6. 2 linguri sos de soia (sau oțet balsamic)
  7. 1/2 piper negru sau colorat (amestec: alb, roz, negru)
  8. 1 vârf de cuțit de scorțișoară + ghimbir + nucșoară (foarte puțin din toate, cât iei între degete)
  9. 1/2 linguriță sare (sau după gust)
  10. 2 linguri ulei de arahide sau de floarea soarelui
  11. 30 ml vin alb/roşu sau apă (chiar bere, e bună şi berea chiar dacă e stătută; poate ai vreo sticlă de 2,5 l deschisă de mult şi nu mai poţi să o bei)
Mod de preparare
  1. Curăță ficățeii de eventuale rămășițe de fiere (de aia deseori e amar), spală-l în câteva ape, pune-l într-un bol mai măricel
  2. Curăță, spală și taie cepele în 6-8, pune-le peste ficat
  3. Curăță, spală și taie usturoiul grosolan, la fel, pune-l în bol

  4. Adaugă sosul de soia (oțetul), sarea, mirodeniile (chimionul și restul), adaugă ceva vin (dacă vrei, dacă nu lasă așa) amestecă foarte bine, acoperă și lasă la macerat cam 30 de min
  5. Pune uleiul într-o tigaie. Adaugă ceapa, usturoiul și alte câteva boabe de chimion, la călit foarte puţin. Foc slab să nu se ardă deloc. Lasă acoperit 3 minute amestecând din când în când
    În caz de vrei mămăligă poţi să o pui deja pe foc. Le vei face pe amândouă odată. Au acelaşi timp de preparare.
  6. Pune ficatul și tot ce era în bol, amestecă, acoperă şi lasă să se coacă la foc domol pentru 20 min. Verifică și amestecă din când în când.
  7. Cu 5 minute înainte să fie gata măreşte flacăra (dacă mai are lichid), ia capacul (pt a se evapora vinul/apa/berea). Pune piperul/verifică de sare și-i gata.
Menţiuni
  • Serveşte fierbinte, cu mămăliguţă şi mujdei sau cu piure de cartofi, orez, etc
  • Pentru alte rețete similare, vizitează meni-ul din prima bara de sus (mijloc) Carne”. (nu se prea observă).
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii