Piftele-chiftele


Probabil toată lumea ştie cum se fac mingiile astea cărămizii.
Toţi care gustă din piftelele mele rămân fascinaţi. Chiar şi cei mai pretenţioşi. Personal nu sunt mare amatoare de carne şi încerc întotdeauna să pun foarte multe legume. Am mai multe rețete doar din legume, fără ouă (pentru vegani/vegetarieni) în a doua bară a meniului, secțiunea: Aperitive. Cealicii ar putea înlocui făina de grău cu făină din mazăre, năut, soia, etc. 

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 50 minute
Porţii: multe

Ingrediente:
  1. 500 g carne de porc (vită, amestec, curcan, pui etc)
  2. 4 cartofi (roșii, dacă-i posibil)
  3. 3 morcovi
  4. 1 ou
  5. 2 cepe galbene
  6. 4-8 căţei de usturoi (după gust)
  7. 3 felii de pâine uscată
  8. 150 g făină de grâu (1 cană- 1+1/2)
  9. piper negru
  10. sare după gust
  11. 200 ml ulei de floarea soarelui/măsline pentru prăjit
Mod de preparare:
  1. Pune pâinea la înmuiat în apă 
  2. Toacă carnea dacă nu e deja tocată
  3. Spală (curăță) și trage morcovii/ceapa pe răzătoare
  4. Curăță, spală și pisează usturoiul
  5. Pune totul într-un recipient: carnea, morcovii, ceapa, usturoiul, făina, pâinea scursă de apă (strânge-o între mâini foarte bine), piperul, sarea, oul
  6. Curăță, spală și trage cartofii pe răzătoarea mare. Scurge-i foarte bine (cu ambele mâini). Pune în lighean, adaugă făina. Amestecă foarte bine. Aluatul trebuie să se lege bine. Dacă nu se leagă mai adaugă făină.
  7. Pune uleiul într-o tigaie (sau alt vas la alegere). Începe să faci biluţe sau alte forme plate
  8. Lasă-l să se încingă, dar să nu iasă fum că nu e bine. Încercă cu un pic de aluat, dacă sfârâie e încins destul.
  9. Pune bilele în tigaie, lasă 2-3 min, întoarce-le şi pe o parte şi pe alta. Scoate-le, pune-le pe un şervet de hârtie să se absoarbă uleiul în exces. Sau le poți coace în cuptor. Muuuuuuult mai sănătos
  10. Serveşte calde cu pure de cartofi (de ex.) sau cu mămăliguţă şi mujdei. Sunt la fel de bune și reci. Optime ca aperitiv la petreceri.
Menţiuni:
  • Poţi face forme plate mărişoare să le foloseşti pe post de pâine ca un sandviş. Garnisește-le cu zacuscă/alte umpluturi sau castraveţi muraţi, roşii crude, castraveţi proaspeţi, gogoşari/ardei (la oţet sau proaspeţi). Delicios şi original.
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. hi hi ! reteta merge la fix , chiar maine vreau sa fac piftelute si voi folosi reteta ta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine. Ai gustat de Anul Nou, nu? Tuturor le-au plăcut. Eu am mâncat vreo 40 cred. -(. Să-mi spui cum ţi-au ieşit.

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.