Focaccia cu ceapă verde, mărar

Focaccia este o pâine de origine italiană. Foarte uşor de făcut. Un aperitiv perfect pentru petreceri cu servire la bufet, dar nu numai. Reţetă personală, uşoară, practică, parfumată şi delicioasă. Îndrăzneşte! Altă variantă aici: Focaccia cu măsline

Grad de dificultate: redus- mediu
Timp de preparare: Variabil 10 (frământatul + 30 crescut + 20 min copt)
Porţii: 2-4-6 (o tavă de tartă rotundă cu diametrul 24 cm)

Ingrediente pentru aluat:
  1. 2 cani de făină albă
  2. 3 linguri făină neagră (integrală)
  3. 1 legătură mare de ceapă verde (10 cepe cu tot cu foi)
  4. 1 legătură mărar prospăt sau uscat
  5. 1 plic drojdie uscată (3-4 g) sau 1 pachet mic de drojdie proaspătă
  6. 1/3 cană apă
  7. 3 linguri ulei pentru călit
  8. 1 linguriţă sare (după gust)
    Pentru garnitură (nu ştiu cum să o numesc în română)
  9. 3 linguri ulei de măsline (eu am pus ulei cu ardei iute)
  10. 2 linguri apă
  11. 1 linguriţă mică sare groasă
Mod de preparare:
  1. Curăţă, spală şi taie ceapa mărunt. Pune-o la călit într-o tigaie. 5 min.foc domol. Lasă să se răcească
  2. Pune făina albă + acea negră şi 3/4 (trei sferturi) din ceapa călită (restul o vei pune deasupra) într-un lighean +sarea
  3. Dizolvă drojdia în 1/2 cană apă călduţă (NU fierbinte. Opăreşti drojdia şi nu mai creşte) Toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente
  4. Începe să frămânţi. Dacă mai trebuie apă mai toarnă puţin, dar numai cât este necesar pentru un aluat elastic nu foarte tare. Depinde mult de făina ta. Frămânți circa 10 min.
  5. Acoperă ligheanul cu un prosop
  6. Lasă la crescut, la căldură, pentru 30 minute. Depinde cât de cald e.
  7. Se întinde coca, (poate să fie înaltă şi 25 de mm, dar NU mai mult). Pune în tavă. Lasă la crescut alte 15-20 minute, depinde. Cu cât o laşi mai mult cu atât e mai pufoasă
  8. Cu vârful degetelor faci găuri foarte adânci deasupra. Cu amândouă mâinile. Cât mai multe şi cât mai adânci
  9. Pune restul de ceapă călită deasupra apoi amestecă uleiul, apa şi sarea şi toarnă totul peste pâine (focaccia).
  10. Dă la cuptor pentru 20 minute, foc mediu (200 grade), treapta a doua.
Menţiuni
Se serveşte caldă sau rece. Optimă la aperitive de orice gen. Taie cuburi mici (cât o înghiţitură, ca să fie mai practic), dacă e prea groasă/înaltă taie în două, pune deasupra salam, roşii, brânză, castraveţi, ardei, etc. (imagini) şi faci o impresie pe cinste. Garantat! O poţi face cu o zi înainte. Eu o conserv la congelator în caz de fac prea multă. Este la fel de bună.

Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc. :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii