Focaccia cu praz – pâine italiană

Focaccia este un tip de pâine de origine italiană. Foarte uşor de făcut. Un aperitiv perfect pentru petreceri cu servire la bufet, dar nu numai. Poate fi servită şi în loc de pizza. Absolut de încercat! Îndrăzneşte.
Alte variante aici: Focaccia cu măsline, Focaccia cu ceapă verde si mărar. 

Grad de dificultate: redus- mediu
Timp de preparare: Variabil 10 (frământatul + 30 crescut + 20 min copt)
Porţii: 2-4

Ingrediente pentru aluat:
  1. 2 cani de făină de grâu (albă)
  2. 3 linguri fulgi de ovăz
  3. 1 praz cu tot cu frunze (mai mare sau mai mic, cum vrei şi ai)
  4. 1/2 plic drojdie (3-4 g) sau 1/2 pachet mic de drojdie proaspătă
  5. 1/2 cană apă
  6. 3 linguri ulei
  7. 1 linguriţă sare
    Pentru decor/garnitură (nu ştiu cum să o numesc în română)
  8. 3 linguri ulei de măsline (am pus ulei cu ardei iute)
  9. 2 linguri apă
  10. 1 linguriţă mică sare groasă/grunjoasă 
Mod de preparare:
  1. Taie prazul mărunt şi pune-l la călit într-o tigaie. 5 min.foc domol. Lasă să se răcească
  2. Pune făina, cerealele şi 3/4 (trei sferturi) din prazul călit într-un lighean
  3. Dizolvă drojdia în 1/2 cană apă călduţă (NU fierbinte. Opăreşti drojdia şi nu mai creşte) Toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente
  4. Începe să frămânţi. Dacă mai trebuie apă mai toarnă puţin, dar numai cât este necesar pentru un aluat elastic, nu foarte tare. Depinde mult de făina ta. Frământă circa 10 min.
  5. Acoperă ligheanul cu un prosop
  6. Lasă la crescut (la căldură) pentru 30 minute. Depinde cât de cald e.
  7. Întinde coca, (poate să fie înaltă şi 2 cm, dar NU mai mult. Pune în tavă. Lasă la crescut alte 15-20 minute
  8. Cu vârful degetelor fă găuri foarte adânci deasupra. Cu amândouă mâinile (degetele, vârfurile la degete). Cât mai multe şi cât mai adânci
  9. Pune restul de praz călit deasupra apoi amestecă uleiul, apa şi sarea şi toarnă totul peste pâine (focaccia)
  10. Dă la cuptor pentru 20 minute, foc mediu (200 grade), treapta a doua.
Menţiuni
  1. Se serveşte caldă sau rece. Optimă ca aperitiv la orice fel de petrecere. Taie cuburi mici şi faci o impresie pe cinste. Garantat! O poţi face cu o zi înainte, sau mai mult, dar conserv-o la congelator. 
  2. Este pufoasă şi deosebit de gustoasă.
Dacă ţi-a plăcut (şi ţi-am dat o idee), un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc şi mă încurajează. :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii