Pâine cu ceapă, seminţe varie


Foarte uşor de făcut, parfumată, colorată şi absolut delicioasă. Inspirată la o altă reţetă personală Focaccia cu ceapă şi mărar. Am făcut de mai multe ori, ce vezi în imagini a fost coaptă la cuptorul cu lemne, dar e ok şi la cuptorul pe gaz/electric. Pentru vegani, vegetarieni.

Grad de dificultate: redus- mediu
Timp de preparare: Variabil 10 (frământatul + 30 crescut + 30 min copt)
Porţii: 1 pâine (formă cozonac mică)

Ingrediente pentru aluat:
  1. 3 cani pline de făină albă (600 g circa)
  2. 1 legătură mare de ceapă verde (10 cepe cu tot cu foi)
  3. 1 pachet mic (20 g?) de drojdie proaspătă (sau cât o nucă, cum zice mama. Tre' să fie o nucă uriaşă atunci. :D)
  4. 6 linguri seminţe de mac (sau făină de mac)
  5. 2 linguri seminţe de floarea soarelui crude + 1 lingură seminţe de in (opţional)
  6. 1 cană apă (sau depinde de făina ta)
  7. 3 linguri ulei (pentru călit ceapa)
  8. 1 linguriţă sare (după gust)
  9. Pentru uns: un pic de ou bătut + seminţe varie (opţional)
Mod de preparare:
  1. Curăţă, spală şi taie ceapa mărunt. Pune-o la călit într-o tigaie. 5 min., foc domol. Lasă să se răcească
  2. Pune făina într-un lighean/bol, adaugă ceapa călită
  3. Dizolvă drojdia în 1/2 cană apă călduţă - NU fierbinte. (Opăreşti drojdia şi nu mai creşte.) Adaugă şi sarea. În aşa fel drojdia se dizolvă mai repede (este un truc ce m-a-nvăţat mama) Toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente (făină, mac, seminţe floarea soarelui)
  4. Începe să frămânţi. Dacă mai trebuie apă mai toarnă puţin, dar numai cât este necesar pentru a face un aluat elastic nu foarte tare. Depinde mult de făina ta. Frămânţi circa 10 min.
  5. Acoperă ligheanul cu un prosop, lasă la crescut/dospit, la căldură, pentru 30 minute. Depinde cât de cald e. Dar să nu cumva să pui la soare sau direct pe sursa de căldură = se acreşte.
  6. Modelează cum vrei şi poţi. Este bine şi simplă, fără forme. Lasă la crescut alte 15-20 minute, depinde. Cu cât o laşi mai mult cu atât e mai pufoasă.
  7. Ungi cu ou bătut, împresori seminţe varie (mac, in, susan, floarea soarelui, etc.)
  8. Dai la cuptor pentru 40-45 minute, foc mediu (200 grade), treapta a doua.
Îndrăzneşte!
Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc (şi-mi dă curaj să merg mai departe). :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii