Frico cu ceapă și cartofi

Este o reţetă italiană, din regiunea Friuli (Venezia Giulia) mai precis din Carnia (aşa se zice oricum); adaptată la ingredientele autohtone.
Pentru această reţetă am combinat aceste două variante: Frico cu cartofi, Frico cu ceapă ce merită vizitate.
Crocant în exterior, moale în interior. Deosebit de gustos dar Foarte caloric. În acest caz se potrivește foarte bine legea lui Murphy „ Tot ce e bun ori e imoral, ori e ilegal, ori îngrașă.”
Așadar, NU este indicat în diete. :D dar merită toate gramele în plus. Oricine a gustat aşa ceva, poate confirma. 

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 20 minute
Porţii: depinde, 3-4 în acest caz


Ingrediente

  1. 350 g caşcaval (italienii pun doar Montasio. Să te ferească Dumnezeu să folosești alt tip de brânză stagionată- se numește la ei)
  2. 1 ceapă galbenă de mărime medie (50 g)
  3. 2 cartofi roșii de mărime medie (100 g)
  4. 2 linguri ulei, posibil de măsline
  5. 5-7 linguri de apă
Mod de preparare
  1. Taie ceapa cum vr
    ei tu, eu am ras-o la răzătoare (mare). Pune uleiul într-o tigaie care nu lipeşte – FUNDAMENTAL), adaugă ceapa şi las-o la călit vreme de 2-3 minute
  2. Curăță, spală cartofii și trage-i pe răzătoare (mare). Toarnă-i în tigaie peste ceapă și adaugă 4-5 linguri de apă. Acoperă și lasă să se coacă la foc slab vreme de 10 min Verifică amestecând din când ân când, dacă nu sunt copți mai adaugă apă (cât crezi necesar, dar nu prea multă. Folosește lingura ca instrument de măsură)
  3. Taie caşcavalul cuburi, pune-l ân tigaie, amestecă foarte bine. Foc destul de mare, dar nu exagerat. Lasă cam 8 minute. Cu o lingură de lemn încearcă să vezi dacă se desprinde de pe tigaie, ridicând marginile. Dacă nu se desprinde, nu e gata. Desprinde marginile cu grijă să nu se rupă şi lasă uleiul (care se va strânge deasupra) să curgă pe fundul tigăii
  4. Întoarce ajutându-te de o farfurie. Ca la omletă. Video-ul aici: „Cum se întoarce...” Dacă nu se desprinde hmmm…, (mi s-a întâmplat) înseamnă că nu e gata. Nu e deloc ușor, nici italienilor nu le iese din prima; deci, NU dispera!!! Desprinde coaja (ușor pe dedesubt) cu o lingură/paletă de lemn/silicon şi încearcă să nu faci totul bucăţi. Toarnă, pe partea necoaptă, înapoi în tigaie. Lasă alte 5-10 minute (depinde de focul tău. Ai grijă să nu faci totul scrum, dar focul trebuie să fie destul de puternic. Nu la maxim totuși. Varsă (uşor) conţinutul pe o farfurie.
Menţiuni

Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp si chef) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii