Risotto cu hribi și praz

Ai fost vreodată în Italia?! Ai gustat risotto-ul lor con porcini? Nu?! Cred că e cel mai bun orez/risotto pe care l-am mâncat vreodată... în afară de rețeta mea cu lobodă (pe care l-am numit risotto primavera). Evident.
Este vremea ciupercilor. Dar ATENȚIE: nu te du la cules dacă nu te pricepi. Să nu faci spume la gură, Doamne ferește!!! Mai bine cumpără de la cunoscători. Măcar să ai pe cine da vina... Ironie/sarcasm :p

Optimă idee pentru vegani/vegetarieni și pentru celiaci.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 - 25 min
Porţii: 2

Ingrediente
  1. 250 g orez bob rotund
  2. 5-6 hribi. Eu am avut unul mare, făcea cât 6 cred (imagine)
  3. 1 bucată de praz (50 g), sunt bune și numai frunzele
  4. 50 ml vin alb (1/2 pahar) OPȚIONAL
  5. 1 +1/2 cană apă/supă (caldă/fierbinte)
  6. 2 linguri ulei măsline
  7. 1 căţel de usturoi/1/2 linguriță praf
  8. 2-3 fire de pătrunjel proaspăt
  9. Opţional: 1 ardei iute, 1 cub de unt (25 g)
Mod de preparare: Citeşte aici cum se face un pilaf perfect:
  1. Taie prazul mărunt şi pune-l la călit foarte puţin (2 minute) pe foc slab. Dacă pui usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l, striveşte-l cu dosul cuţitului, pisează-l şi pune-l odată cu ceapa. Să nu cumva să se ardă. Dacă-i uscat îl pui la sfărșit
  2. Când prazul s-a înmuiat, pune ciupercile spălate/scurse și tăiate grosolan. Lasă la foc slab vreo 4 min, amestecând constant
  3. Pune orezul şi amestecă foarte bine vreme de 1 minut
  4. Dacă pui vin, acum e momentul. Toarnă-l în oală. Măreşte focul şi mestecă până se evaporă (cam 2 minute, depinde de focul tău)
  5. După ce vinul s-a evaporat pune supa/apa caldă atât cât să acopere orezul. pune întâi o cană, pe urmă vei mai adăuga, dacă va mai trebui. Depinde de orez și de gustul tău. Amestecă. Acoperă şi lasă focul slab. Cam 10 + 5 min
  6. Eu nu stau lângă foc, dar sunt atentă să nu se ardă. Citeşte articolul despre orezul perfect mai sus
  7. Când e gata, depinde de gustul tău, stinge focul, lasă acoperit 2-3 minute, eventual pune cubul de unt și amestecă
  8. Porționează şi împresoară pătrunjel proaspăt tăiat deasupra. Foarte puțin, numai cât să-i dea culoare. Altfel acoperă gustul hribilor
Menţiuni
O bunătate de nedescris în cuvinte. Trebuie neapărat să-ncerci! Dacă-ți plac ciupercile, evident.


Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii