Ultimele postări
Loading...
Wednesday, 26 February 2014

Biscuiţi (dulci) cu jumări şi portocale

Probabil te-ai „strâmbat grozav” numai la citirea titlului. Te asigur că este ceva deosebit de bun.
Copilăria comunistă mi-a fost presărată cu diferite dulciuri genuine făcute de mama.
Aceasta este o reţetă personală, inspirată la biscuiţii mamei făcuţi la maşină cu o formă ciudată.
O să public şi aceea reţetă tradiţională, deocamdată mă voi concentra pe aceasta.
Sunt foarte simplu de făcut.
Reţetă îndrăzneaţă, originală, rapidă economică, practică. Sunt sigură că te va cuceri. Asta dacă nu eşti la dietă. Cum ar trebui să fiu eu.

O mică paranteză bizară:
I-am dat cuiva să guste, a mâncat câţiva cu mare poftă, nereuşind să-şi dea seama cu ce sunt făcuţi. 
Când i-am dezvăluit ingredientul principal neconformist nu i-a venit să creadă. Însă reacţia a fost cu totul neaşteptată. Complet în opoziţie cu pofta cu care a mâncat.
M-a şocat profund îngustimea minţii. nu se fac biscuiţi dulci din jumări, nu este normal."
Aveţi grijă aşadar cui îi daţi să guste.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 40 min
Porţii: 50 bucăţi (fluturaşi, floricele varie, circa 4 cm diametru)

Ingrediente
  1. 5 linguri jumări mărunţite
  2. 1 lingură untură la temperatura camerei
  3. 3 linguri de borş (este super şi sucul de lămâie)
  4. 5 linguri zahăr
  5. 1 plic zahăr vanilat (sau după gust)
  6. 1 lingură coajă de portocală rasă, sau lămâie, esenţă de rom. Orice ai şi-ţi place ca să acopere gustul de „carne”. :D. În alternativă poţi pune 30 de ml de limoncello sau orice alt lichior de fructe.
  7. 2+2 linguri seminţe de susan alb+in
  8. 1 linguriţă de drojdie uscată (½ pachet proaspăt)
  9. 1/2 linguriţă ghimbir Opţional
  10. Făină de grâu cât cuprinde să faci un aluat care se poate manipula. Îmi pare rău că nu ştiu să dau cantitatea exactă, din nefericire asta depinde foarte mult de făina proprie (gradul de umiditate), de gradul de topire al unturii. Oricum, aluatul ar trebui să fie nu foarte tare şi destul de friabil, să nu se întindă ca aluatul de pâine, dar nici să se rupă. Ca aluatul de cornuleţe (click pt reţetă).
Mod de preparare
  1. Într-un bol/lighean mai mărișor pui jumărele şi le striveşti/mărunţeşti cu ceva. Sau le tragi la maşină, robot. etc.
  2. Adaugi untura şi restul ingredientelor (seminţele, zahărul, drojdia dizolvată/topită în borş).
  3. Amestecă adăugând făina în ploaie până faci un aluat pe care-l poţi lucra/întinde/tăia
  4. Întinzi o foaie de circa 3 mm, tai cu formele care vrei și ai. Și un pahar e bun, o cutie mai micuță, orice!
  5. Le aşezi într-o tavă tapetată cu hârtie sau unsă foarte bine cu ulei
  6. Dai la cuptor, treapta de mijloc, foc mediu (circa 180 grade), vreme de 15 min. Depinde de cuptorul tău. Verifici din când; să nu se facă scrum... ale mele erau cât pe ce. IAR!!!!
  7. Lasă-le să se răcească în tavă, spulberă EVENTUAL un pic de zahăr pudră şi gnam gnam.
Menţiuni
  • Sunt super crocanţi, jumările NU se simt DELOC, nici nu zici că ai pus aşa ceva! Dar se văd firicele (de la carnea aflată pe jumări) pe margini, asta dacă jumările nu sunt pastă.
  • Serveşte cu ceai, lapte, iaurt (cel mai potrivi) sau dimineaţa la cafea. Grozavi!!!
  • Pentru mai multe fotografii vizitează pagina Facebook. 
  • Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like este apreciat. Mulţumesc. 

4 comentarii:

  1. hhmmmm, o combinatie interesanta si inedita, imi plac cum au iesit si sigur au un gust delicios si aromat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arătau mai bine în realitate şi chiar gustul este surprinzător. Din nefericire, nu mulţi au curajul să probeze aşa ceva. Şi e păcat, dar nu se poate impune nimic nimănui. :d

      Delete
  2. E o reteta simpla si foarte buna, o facea si mama dar si bunica, e dulcele copilariei mele dar e preferata si de baiatul meu ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, retete din stramosi de care suntem atat de legati sentimental. De nepretuit. Ma bucur ca si dintre cei mai tineri, pretuiesc. Multumesc pentru marturie. Inestimabila.

      Delete

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer